Prezidentka vymenovala nových sudcov všeobecných súdov. Očakáva, že zásadným spôsobom prispejú k obnove dôvery

Slovensko Správy

14.12.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu vymenovala nových sudcov všeobecných súdov.

Dôvera v justíciu bola podľa hlavy štátu v posledných rokoch veľmi oslabená, a preto najmä od nastupujúcej generácie sudcov očakáva, že zásadným spôsobom prispejú k jej obnove a posilneniu.

Povzbudzujúce slová prezidentky

Aj keď k sudcovskému povolaniu patrí istá zdržanlivosť vo verejnom vystupovaní, nik vás nemôže zbaviť vášho občianskeho práva na slobodu prejavu. Máte plné právo sa ozvať vtedy, ak budete svedkami toho, že sú ohrozené základné práva a slobody občanov, napríklad aj prípadnými pokusmi vstupovať do vášho rozhodovania,“ povedala novovymenovaným sudcom prezidentka.

Dnešný slávnostný okamih podľa Čaputovej predstavuje vyvrcholenie úsilia, ktoré sudcovia venovali získaniu právnického vzdelania a odbornej príprave na výkon sudcovskej funkcie a chuť pomáhať spravodlivosti.

Očakávania od novej generácie sudcov

Naplnenie spravodlivosti patrí medzi základné ľudské potreby. Spravodlivosť je dokonca jedným z rozhodujúcich kritérií, podľa ktorých hodnotíme kvalitu svojho života, pretože sa nik nechce zmieriť s krivdou a nespravodlivosťou,“ uviedla ďalej Čaputová, ktorá je presvedčená, že novovymenovaní sudcovia vnímajú sudcovské pôsobenie ako spoločensky dôležité poslanie.

Ako nová generácia sudcov máte veľkú šancu prispieť k tomu, aby bolo Slovensko spravodlivou krajinou, a aby ho tak vnímali aj jeho občania,“ zakončila svoj príhovor prezidentka.

Novými sudcami všeobecných súdov boli v stredu vymenovaní: Renáta Greif Radovčičová, Tomáš Hajduk, Zdenka Halabrínová, Vladimír Herich, Radovan Hvizdoš, František Jančok, Marcela Karman, Erika Klincková, Emília Kosturková, Klára Kučerková, Peter Mach, Zuzana Matúšová, Veronika Miková, Marián Miškolci, Tamara Ondrušková, Dušana Remetová, Vladimír Sedmohradský, Milan Valla a Jana Wolf.

Viac k témam: Prezidentka SR, Sloboda prejavu, Súdnictvo, Súdy, Základné práva a slobody
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka vymenovala nových sudcov všeobecných súdov. Očakáva, že zásadným spôsobom prispejú k obnove dôvery © SITA Všetky práva vyhradené.