Prezidentka Čaputová žiada od Krajčího sekvenovanie vzoriek, o pandémii bude hovoriť aj s premiérom

Slovensko Správy

23.2.2021 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová žiada ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) o zabezpečenie sekvenovania vzoriek a riešenie ohodnotenia zdravotníckeho personálu. Hlava štátu v utorok 23. februára pre vážnu epidemickú situáciu poslala šéfovi zdravotníctva list. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ako ďalej priblížil, prezidentka v liste žiada, aby ministerstvo na základe odporúčaní vedcov, ktoré formulovali na minulotýždňovom stretnutí v Prezidentskom paláci, zabezpečilo analýzu pozitívnych vzoriek na výskyt nových mutácií koronavírusu (takzvané sekvenovanie, pozn. SITA).

Žiada aj prehodnotenie odmeňovania

„Informácie o výskyte nových mutácií vírusu považujem za kľúčové pre ďalšie rozhodovanie o pandemických opatreniach do budúcna. Nutne potrebujeme vedieť, ako na tom sme. Musíme vedieť, s akými nebezpečnými mutáciami vírusu sme aktuálne konfrontovaní a aký výrazný je ich výskyt,“ upozornila prezidentka.

Viac o téme: Koronavírus

Zároveň v liste ministra Krajčího požiadala aj o riešenie otázky ohodnotenia zdravotníckeho personálu, ktorý je podľa nej pod dlhodobým tlakom a náporom.

Zdravotníctvo treba zastabilizovať

„Veľmi si vážim, že zdravotníci aj napriek ťažkým podmienkam a absolútnemu preťaženiu vykonávajú svoje povolanie s veľkou obetavosťou. Uvedomujem si však, že sú už vyčerpaní a mnohí z nich aj demotivovaní, či frustrovaní. Preto je teraz – viac ako kedykoľvek predtým – dôležité stabilizovať zdravotnícky personál, finančne ho motivovať a zabrániť tak odlivu zdravotníkov do zahraničia po skončení pandémie,“ uzavrela Čaputová.

O aktuálnej epidemickej situácii bude v utorok prezidentka diskutovať aj na stretnutí s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová žiada od Krajčího sekvenovanie vzoriek, o pandémii bude hovoriť aj s premiérom © SITA Všetky práva vyhradené.