Prezidentka Čaputová vyzvala ľudí k zodpovednosti. Slovensko si už nemôže dovoliť reštrikcie z jari (video)

Slovensko Správy

28.9.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala ľudí k zodpovednosti a upozornila, že tvrdosť reštrikcií z jari si už Slovensko nemôže dovoliť. Hlava štátu tiež očakáva, že vďaka medicínskemu pokroku bude koronavírus čoskoro minulosťou. Slováci však podľa nej musia vydržať a tento čas prečkať s čo najmenšími stratami na životoch a ekonomike.

Čaputová dnes večer vystúpila s mimoriadnym prejavom v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS).

Slováci opäť stoja pred skúškou

Hlava štátu zdôraznila, že bez ohľadu na úspechy Slovenska v prvej vlne, stoja Slováci opäť pred tou istou skúškou.

„V tejto chvíli nejde o otázku viny a o to, kto za to môže. Ide hlavne o otázku zodpovednosti každého z nás. Ide o zodpovednosť tých, ktorý majú prijímať rozhodnutia a krízovú situáciu manažovať, teda o zodpovednosť politikov a odborníkov. A ide o tiež o zodpovednosť každého z občanov,“ uviedla.

Ďalej ale zdôraznila, že Slovensko potrebuje viac testovať, posilniť ľudské kapacity, organizáciu a zvýšiť nároky na výkon každej zložky štátu tak, aby v neho ľudia mali dôveru, že v boji proti COVID-u robí všetko potrebné.

Dôležité sú rúška, odstupy i dezinfekcia

Zodpovednosť podľa nej spočíva v solidarite a ohľaduplnosti každého jedného občana Slovenska. Prezidentka vyzýva, aby ľudia začali tým, čo je najmenej bolestivé a trvá len sekundy. Ako príklady uviedla nosenie rúšok, odstupy a používanie dezinfekcie.

„Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších znamenať roky života, ktorý sa neskončí predčasne. Naše sekundy dnes teda znamenajú roky života pre iných,“ povedala. Vyzvala tiež ľudí na to, aby si dávali pozor na zdroje svojich informácií.

Reštrikcie z jari si už nemôžeme dovoliť

„Chápem, že mnohí z vás sa cítite unavení z obmedzení, chápem, že mnohí z vás ste krízou na jar veľa stratili. Chápem aj, že sa niektorí z vás necítite COVID-om ohrození. Ale každý z nás má vo svojom okolí niekoho, kto je starší, oslabený, niekoho, komu by COVID mohol spôsobiť závažné problémy,“ povedala s tým, že nikto sa už nechce vracať k obmedzeniam z jari.

Rovnako tvrdé reštrikcie si už podľa nej štát a spoločnosť už nemôžu dovoliť. Upozornila aj na to, že s rastúcim počtom infikovaných rastie aj počet ľudí, ktorí musia byť hospitalizovaní.

„Zastaviť šírenie vírusu teda neznamená len chrániť seba a svoje bezprostredné okolie, znamená uchrániť naše nemocnice, aby pod náporom nových pacientov naše zdravotníctvo neskolabovalo,“ vysvetlila.

Podpora ľudí v prvej línii

Čaputová tiež vyzvala na podporu ľudí, ktorí sú v prvej línii v boji s koronavírusom, a to nie len materiálnu, ale aj morálnu. Upriamila tiež pozornosť na nové druhy testov na koronavírus, ktoré prinášajú výsledok do pár minút a finalizáciu prípravy vakcín.

„Dôverujem tomu, že o niekoľko mesiacov budeme mať vďaka vedeckému poznaniu a objavom vírus pod kontrolou. A COVID-19 bude zvláštnou kapitolou, ktorá sa bude spájať takmer výlučne s rokom 2020. Vydržme preto, aby sme tento čas prečkali s čo najmenšími stratami na životoch, ekonomike, ale aj na našich vzťahoch,“ uzavrela.

Mimoriadny príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej

Vážení spoluobčania!

Druhá vlna pandémie COVIDu-19 skúša našu pripravenosť a našu schopnosť čeliť vírusu odznova. Nehľadí na naše zásluhy a na dobré výsledky spred pár mesiacov. Pred novou skúškou stojíme opäť nanovo.
V tejto chvíli nejde o otázku viny a o to, kto za to môže. Ide hlavne o otázku zodpovednosti každého z nás. Ide o zodpovednosť tých, ktorí majú prijímať rozhodnutia a krízovú situáciu manažovať, teda o zodpovednosť politikov a odborníkov. A ide o tiež o zodpovednosť každého z občanov. Úspešný priebeh prvej vlny stál totiž na dvoch pilieroch – včas prijatých opatreniach a solidarite verejnosti.
Zodpovednosť vlády a jej poradných orgánov je prijímať včasné opatrenia vychádzajúce z dát a odborných posudkov. Zároveň je dôležité komunikovať zrozumiteľne, prijímať rozhodnutia, ktoré sú primerané, zdôvodnené a predvídateľné. Pretože iba takého kroky umožnia aj ich akceptáciu u verejnosti. Potrebujeme viac testovať, posilniť ľudské kapacity, posilniť organizačné štruktúry, zvýšiť nároky na výkon každej zložky tak, aby ľudia mali dôveru, že štát v boji proti COVIDu robí všetko potrebné.

Zodpovednosť verejnosti, teda každého jedného z nás, spočíva v solidarite a ohľaduplnosti. Počty infikovaných zo dňa na deň neznížime. Môžeme ale prispieť k tomu, aby sme situáciu najmä v nasledujúcich týždňoch udržali pod kontrolou. Začnime prosím tým, čo je najmenej bolestivé a zároveň najúčinnejšie. Nezľahčujme situáciu, v ktorej sa nachádzame a nosme rúška všade tam, kde je to potrebné. Nasadiť si rúško, pamätať na odstup a použiť dezinfekciu trvá sekundy. Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších znamenať roky života, ktorý sa neskončí predčasne. Naše sekundy dnes teda znamenajú roky života pre iných.
Pandémia COVIDu-19 sa však vezie na vlne neopatrnosti, zľahčovania i sebectva a skúša, do akej miery sme schopní prejaviť solidaritu a súdržnosť. Rozumiem, že na internete nachádzate rôzne názory, aj také, ktoré majú len málo spoločné s našim súčasným poznaním o šírení infekcie. Dávajme si preto pozor na zdroje svojich informácií a aj na to, čomu svojim konaním pomáhame.

Chápem, že mnohí z vás sa cítite unavení z obmedzení, chápem, že mnohí z vás ste krízou na jar veľa stratili. Chápem aj, že sa niektorí z vás necítite COVIDom ohrození. Ale každý z nás má vo svojom okolí niekoho, kto je starší, oslabený, niekoho, komu by COVID mohol spôsobiť závažné problémy.
Nikto sa dnes nechce vrátiť k tvrdým opatreniam z jari tohto roku. Rovnako tvrdé reštrikcie si už ako štát a ani ako spoločnosť nemôžeme dovoliť. S nevyhnutným obmedzením hromadných podujatí však už aj dnes mnohé profesie prichádzajú o dôležitý a často jediný zdroj živobytia. Potrebujú preto zo strany štátu kompenzácie za príjmy, o ktoré v dôsledku preventívnych opatrení prišli a najbližšie mesiace aj budú prichádzať. Na toto tiež štát v reakcii na zvyšujúce sa čísla infikovaných nesmie zabúdať.

Vážení spoluobčania,

s rastúcim počtom infikovaných stúpa počet tých, ktorí majú ťažký priebeh a končia v nemocniciach na jednotkách intenzívnej starostlivosti a pripojení na pľúcnych ventilátoroch. Zastaviť šírenie vírusu teda neznamená len chrániť seba a svoje bezprostredné okolie, znamená uchrániť naše nemocnice, aby pod náporom nových pacientov naše zdravotníctvo neskolabovalo. Aby chorí na COVID-19 s ťažkým priebehom mohli dostať adekvátnu starostlivosť a aby sme stále boli schopní liečiť aj iné ochorenia a robiť aj iné nevyhnutné lekárske zákroky.

Preto sa naša pozornosť a naše očakávania budú presúvať smerom k tým, ktorí zostávajú pracovať v prvej línii. Budú potrebovať nielen finančnú, ale aj morálnu podporu. Najmä zdravotníci a zdravotníčky na infektológiách a jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktorí si prakticky od marca neoddýchli, pracujú v mimoriadnom režime a teraz čelia novému náporu ťažkých prípadov. Ste našou nádejou do ťažkých časov.

Vážení spoluobčania,

vedecké poznanie prináša nové druhy testov, ktoré prinesú výsledok do pár minút. Finalizujú sa prípravy vakcín a liečby. Dôverujem tomu, že o niekoľko mesiacov budeme mať vďaka vedeckému poznaniu a objavom vírus pod kontrolou. A COVID-19 bude zvláštnou kapitolou, ktorá sa bude spájať takmer výlučne s rokom 2020. Vydržme preto, aby sme tento čas prečkali s čo najmenšími stratami na životoch, ekonomike, ale aj na našich vzťahoch.

Verím v našu silu, odvahu a zodpovednosť!

Zvládneme to!

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Pandémia, prezidentka SR, príhovor
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vyzvala ľudí k zodpovednosti. Slovensko si už nemôže dovoliť reštrikcie z jari (video) © SITA Všetky práva vyhradené.