Prezidentka Čaputová vymenuje Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR

Slovensko Správy

20.5.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR) v stredu 20. mája o 10:00. Agentúru SITA o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Súdna rada SR zvolila Šikutu za predsedu NS SR v pondelok 11. mája. Podporilo ho 12 zo 17 členov rady. V prípade jeho protikandidáta Ivana Rumanu hlasovali všetci členovia rady buď proti, alebo sa zdržali.

Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Od roku 2015 pôsobí na Najvyššom súde SR. O post predsedu súdu sa uchádzal aj vlani v novembri.

V rámci vypočutia kandidátov sa Šikuta prihlásil k myšlienke očisty justície. Hovoril napríklad aj o potrebe zmien v oblasti majetkových priznaní sudcov.

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. Následne Súdna rada SR trikrát volila jej nástupcu, všetky pokusy však boli neúspešné.

Viac k témam: predseda Najvyššieho súdu SR, prezidentka SR, súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vymenuje Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR © SITA Všetky práva vyhradené.