Prezidentka Čaputová podpísala novelu Obchodného zákonníka a novelu Notárskeho a Exekučného poriadku

Slovensko Správy

13.11.2019 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu podpísala novelu Obchodného zákonníka a novelu Notárskeho a Exekučného poriadku. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovala Kancelária prezidenta SR.

Cieľom novely Obchodného zákonníka je ochrániť malých a stredných podnikateľov a bojovať proti daňovým podvodom. Podľa schválených zmien v Notárskom poriadku už notár nemusí zachovávať mlčanlivosť pri poskytnutí informácií o notárskej činnosti orgánom vykonávajúcim dohľad a osobám oprávneným iniciovať disciplinárne konanie.

Rozhodnutia v disciplinárnych konaniach notárov a exekútorov bude môcť v prípade verejného záujmu napadnúť správnou žalobou aj minister spravodlivosti.

Ciele novely

Novelou Obchodného zákonníka, ktorú v stredu podpísala prezidentka, sa prijmú opatrenia na zlepšenie fungovania obchodného registra. Cieľom novely z dielne ministerstva spravodlivosti je ochrániť najmä malých a stredných podnikateľov a bojovať proti daňovým podvodom vytvorením podmienok na potieranie nečestných praktík pri likvidáciách obchodných spoločností.

Novela zavedie funkčné prepojenie verejných registrov týkajúcich sa podnikateľského sektora s cieľom zvýšiť transparentnosť podnikateľského prostredia. Poskytne nielen podnikateľom relevantné informácie o subjektoch zapísaných v obchodnom registri, ktorí vstupujú do zmluvných a iných právnych vzťahov.

Nové oprávnenia

Cieľom schválenej novely Notárskeho poriadku a Exekučného poriadku je umožniť účastníkom disciplinárneho konania podať správnu žalobu proti rozhodnutiam disciplinárnych orgánov, spresniť právnu úpravu týkajúcu sa doručovania rozhodnutí disciplinárnych orgánov, upraviť inštitút vzájomnej súčinnosti orgánov vykonávajúcich dohľad a doplniť prípady predstavujúce výnimku z povinnosti notára zachovávať mlčanlivosť.

Zároveň návrh zákona sleduje zosúladenie používanej právnej terminológie obsiahnutej v oboch právnych predpisoch. Okrem toho návrh zákona zavádza nové oprávnenie ministra spravodlivosti Slovenskej republiky, a to možnosť podať správnu žalobu v prípadoch, v ktorých nie je navrhovateľom disciplinárneho konania, ak na jej podaní existuje verejný záujem.

Viac k témam: exekučný poriadok, Notársky poriadok, novela zákona, Obchodný zákonník
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová podpísala novelu Obchodného zákonníka a novelu Notárskeho a Exekučného poriadku © SITA Všetky práva vyhradené.