Prezidentka Čaputová plánovala prijať Rómov pri príležitosti ich medzinárodného dňa (video)

Slovensko Správy

8.4.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová nerovnosti vníma a chce byť naďalej hlasom tých, ktorých nie je počuť. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov to odkázala vo videu na sociálnej sieti. Dodala, že v tento deň plánovala prijať Rómov a Rómky, ktorí robia veľa dobrého pre Slovensko.

Pokračovanie v úprimnom dialógu

„Chcela som sa im poďakovať a pokračovať v úprimnom dialógu, ktorý je tak potrebný pre vzájomné porozumenie a spoluprácu. Aj keď sa dnes nemôžeme stretnúť osobne, srdcom zostávame spolu,“ povedala.

Ako ďalej vo videu uviedla, stretnutia s rómskymi študentami, umelcami, omamami, starostami či obyvateľmi ju utvrdili v presvedčení, že na Slovensku existuje energia, chuť a skúsenosti, aby sme ho spoločne menili na také, v ktorom má každý šancu žiť dôstojne.

Poďakovala sa tak aj rómskym dobrovoľníčkam, zdravotníkom a asistentkám zdravia, ktoré pomáhajú počas situácie s koronavírusom.

Predsudky pre etnickú príslušnosť

Prezidentka poznamenala, že kríza spojená s pandémiou sa dotýka každého z nás, ale na niektorých dopadá predsa len viac. Či už pre vyšší vek, finančnú situáciu alebo preto, že nemá dôstojné bývanie.

„Viem, že aj medzi vami sú takí a že mnohí sa stretávate naviac aj s predsudkami pre svoju etnickú príslušnosť. Chcem vás ubezpečiť, že som prezidentkou všetkých. Nerovnosti vnímam a chcem byť naďalej hlasom tých, ktorých nie je počuť,“ odkázala.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Medzinárodný deň Rómov

… každoročne 8. apríla pripomína bohatosť rómskej kultúry, tradícií a dejín. Na tomto dni sa dohodli účastníci 4. kongresu Medzinárodnej rómskej únie – IRU (International Romani Union), ktorý sa konal v roku 1990 vo Varšave.

Dátum 8. apríl odkazuje na 1. svetový kongres Rómov, ktorý sa konal od 8. do 12. apríla 1971 v anglickom Orpingtone neďaleko Londýna.

Toto stretnutie bolo vyvrcholením dovtedajšieho úsilia Rómov o vyjadrenie svojej vzájomnosti na medzinárodnej úrovni a zároveň prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením Rómov.

Zástupcovia rómskeho hnutia zo 14 krajín deklarovali svoj spoločný pôvod, etnické pomenovanie (Róm) a jazyk a prihlásili sa ku krajine svojho pôvodu – k Indii.

Na kongrese sa dohodli aj na prijatí svojich národných symbolov – rómskej hymny a vlajky, ktoré reprezentujú aj rómske medzinárodné hnutie.

Medzinárodný deň Rómov sa na Slovensku začal do širšieho povedomia Rómov aj väčšinového obyvateľstva dostávať až po roku 2001. Rómska národnostná menšina predstavuje v Slovenskej republike druhú najpočetnejšiu autochtónnu skupinu.

Viac k témam: Medzinárodný deň Rómov, prezident Slovenskej republiky, rómovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová plánovala prijať Rómov pri príležitosti ich medzinárodného dňa (video) © SITA Všetky práva vyhradené.