Premiér Orbán chce miliardami eur vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich koronavírus zničí

Správy Svet

6.4.2020 (Webnoviny.sk) – Maďarský premiér Viktor Orbán ohlásil druhý balík ekonomických opatrení, ktorých cieľom je chrániť hospodárstvo krajiny pred vplyvmi pandémie koronavírusu.

Viac o téme: Koronavírus

Predseda maďarskej vlády v pondelok povedal, že týmito opatreniami sa presmeruje zhruba 18 až 20 percent štátneho rozpočtu krajiny, čiže približne 32-miliardy USD (29,6-miliardy eur). Zároveň sa deficit rozpočtu zvýši z úrovne jedného percenta na 2,7 percenta hrubého domáceho produktu.

Orbán uviedol, že „cieľom je vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich vírus zničí“. Premiér konštatoval, že štát pomôže pri vyplácaní časti miezd v súkromnom sektore a vynaloží zhruba 1,33-miliardy USD na podporu investícií zameraných na tvorbu pracovných miest.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Maďarsko okrem toho poskytne firmám úvery v celkovej sume približne 5,9-miliardy USD a od februára 2021 postupne zvýši dôchodky.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, ekonomické opatrenia, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Orbán chce miliardami eur vytvoriť toľko pracovných miest, koľko ich koronavírus zničí © SITA Všetky práva vyhradené.