Premiér Matovič avizuje mnoho nových opatrení, vláda sa inšpirovala aj od Singapuru a Taiwanu

Slovensko Správy

22.3.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensko má pred sebou prijatie mnohých opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu a jeho ekonomických dopadov novou vládou.

Prvé opatrenia nového kabinetu budú známe v pondelok po zasadnutí Ústredného krízového štábu. „Máme pred sebou prijatie mnohých opatrení. Niektoré už vymyslel niekto iný, s niektorými prídeme my. Inšpirovali sme sa najmä od krajín, kde úspešne bojujú proti koronavírusu ako Singapur, Taiwan či Južná Kórea,“ uviedol to v diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS v nedeľu premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Viac o téme: Koronavírus

V opatreniach na zabránenie šírenia koronavírusu sa hovorí najmä o zabezpečení väčšieho množstva testovacích zariadení, povinnosti nosenia rúška, špeciálnych otváracích hodinách pre dôchodcov v obchodoch, či o spolupráci hotelov a zdravotníckych organizácií na zabezpečenie karantény pacientov. Podľa premiéra ide o 100 až 200 návrhov.

„Mysleli sme si, že prídeme opravovať krajinu, kde ľudia neveria súdom. Prišli sme však k moci v čase, kde nás poriadne trápi boj s koronavírusom. Som presvedčený, že najbližšie dni ukážu, že nová vláda vie tú starú plnohodnotne nahradiť a byť ešte lepšou. Boli sme odstrihnutí od niektorých informácií spojených s koronavírusom. Aj preto už zajtra zasadnú na všetkých ministerstvách jednotlivé krízové štáby, následne bude zvolaný Ústredný krízový štáb a potom predbežne o 14:00 h budeme mať rokovanie vlády. Tam prijmeme ďalšieopatrenia,“ ozrejmil Matovič.

Ďalším z možných opatrení je podľa premiéra Matoviča možnosť zamerať priemysel aktuálne na potrebné odvetvia v boji s vírusom. „Nemôžeme pre koronavírus pretransformovať celý priemysel, sú tu však firmy, ktoré vyrábajú dezinfekčné prostriedky a máme tu aj liehovary. Takého podniky treba dnes naštartovať a dať im konkrétnu objednávku a zadanie. Ak s čistým úmyslom prídeme za týmito firmami a povieme, že potrebujeme chrániť ľudí, potrebujeme niečo od vás vyrobiť, tie firmy nám pomôžu. Som o tom presvedčený,“ pokračoval Matovič.

Viac k témam: Koronavírus, predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Matovič avizuje mnoho nových opatrení, vláda sa inšpirovala aj od Singapuru a Taiwanu © SITA Všetky práva vyhradené.