Preľudnené domácnosti aj materiálna deprivácia, rozdiely v životných podmienkach Rómov a majority pretrvávajú

Slovensko Správy

26.12.2021 (Webnoviny.sk) – Rozdiely v životných podmienkach obyvateľov rómskej komunity a majority pretrvávajú. Vyplýva to zo štatistického zisťovania Silc_Mrc 2020 v spolupráci so Štatistickým úradom SR (ŠÚ SR).

Tisíc domácností v 70 obciach

Informoval o tom Michal Šľachta z kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v tlačovej správe.

„Vzorka EU SILC_MRK, do ktorej bolo zaradených vyše 1 000 domácností v 70 obciach, je reprezentatívna pre približne 288-tisíc Rómov žijúcich v osídleniach, resp. v obciach s majoritným zastúpením Rómov. Tento rok bola v spolupráci s Agentúrou Európskej Únie pre základné práva táto vzorka navýšená o ďalších 250 domácností, ktoré sú reprezentatívne pre takmer 72-tisíc Rómov žijúcich integrovane,“ uviedol riaditeľ Odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR Róbert Vlačuha.

Zhoršenie situácie počas pandémie

Podľa zistení je 87 percent domácností rómskych komunít ohrozených chudobou a 52 percent čelí závažnej materiálnej deprivácii.

Podľa dát EU Silc_Mrk 2020 58 percent domácností z rómskych komunít žije v nevyhovujúcom bývaní a 88 percent obyvateľov rómskej komunity žije v preľudnených domácnostiach. Zhruba 20 percent domácností rómskej komunity uviedlo zhoršenie finančnej situácie počas pandémie koronavírusu.

Ďalších osem percent domácností indikovalo zhoršenie finančnej situácie bez súvislosti s pandémiou. Najčastejším dôvodom bol znížený dopyt po pomocných prácach (30 percent), strata pracovného miesta (27 percent) či skrátenie pracovného času (18 percent).

Viac k témam: Rómovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Preľudnené domácnosti aj materiálna deprivácia, rozdiely v životných podmienkach Rómov a majority pretrvávajú © SITA Všetky práva vyhradené.