Predĺžením moratória chce Smer-SD chrániť ľudí pred manipuláciou, ale hlasovanie bude už iné

Slovensko Správy

9.11.2019 (Webnoviny.sk) – Hlasovanie o prelomení veta prezidentky v prípade predĺženia moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo 14 na 50 dní pred voľbami bude mať inú podobu. V relácií RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. Argumentuje tým, že teraz vedia, že zaň hlasovala Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Heger vidí zásah do ústavy

„Musíme to vyhodnotiť. Rokovať budeme s Mostom-Híd. Poznáme ich názor, budeme rokovať o našich argumentoch,“ uviedol s tým, že Smer s ĽSNS nespolupracuje.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduard Heger kritizuje snahu predĺžiť moratórium. „Už len čakám, kedy nám zakážete aj dýchať,“ adresoval Blanárovi. Ako dodal, proti predlžovaniu moratória je tiež premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). „Vidíme, že ani v strane nie je jednota,“ myslí si opozičný poslanec.

Predĺžením moratória chcú podľa Blanára chrániť voliča pred manipuláciou. Heger v tom vidí zásah do Ústavy SR. „Ústava hovorí, že máme právo na slobodu prejavu a právo na informácie je zaručené. Je to strata súdnosti, keď siahate občanom na ich základné práva,“ myslí si Heger.

Zákaz nie je cesta

Blanár tvrdí, že v okolitých krajinách robia prieskumy inštitúcie kontrolovateľné verejnosťou. Heger tvrdí, že u nás existujú agentúry, ktoré robia prieskumy poctivo, ale aj také, ktoré vzniknú mesiac alebo dva pred voľbami a nevieme, ako k číslam preferencií prišli.

„Ak sa chceme baviť o zlých a dobrých agentúrach, poďme sa o tom rozprávať. Zákaz nie je cesta. Otvorme debatu, či zriadiť štátnu agentúru,“ uviedol Heger. Blanár reagoval, že v Smere sú „za akékoľvek dobré riešenia, ktoré ľudí ochránia pred manipuláciou“.

Viac k témam: moratórium
Zdroj: Webnoviny.sk – Predĺžením moratória chce Smer-SD chrániť ľudí pred manipuláciou, ale hlasovanie bude už iné © SITA Všetky práva vyhradené.