Pozemská púť kardinála Tomka sa síce uzavrela, no jeho odkaz tu ostáva s nami, skonštatovala prezidentka Čaputová

Slovensko Správy

16.8.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila kardinála Jozefa Tomka za charizmatického človeka, duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa Katolíckej cirkvi.

Vyjadrila sa tak vo svojom kondolenčnom príhovore počas jeho pohrebu v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, na ktorý dnes prišlo podľa informácií Košickej arcidiecézy približne 5,5 tisíca ľudí.

Silné puto k domovu

Ako prezidentka poznamenala, pozemská púť kardinála Tomka sa síce uzavrela, no „jeho odkaz, jeho celoživotné dielo ostáva s nami“.

Čaputová zároveň pripomenula, že hoci kardinál Tomko väčšinu života prežil mimo svojej vlasti, bol s ňou úzko spojený. K návratu domov po štúdiách v Ríme mu totiž zabránil nástup komunistického režimu.

„Nikdy mu však neprestalo záležať na tom, aby sa myšlienky viery a slobody šírili aj v neprajnej atmosfére,“ uviedla prezidentka a vyzdvihla jeho pomoc utekajúcim pred režimom a slovenským kňazom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rozlúčka s kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety (fotografie)

Najvyššie postavený Slovák vo Vatikáne

Podľa jej slov kardinál Tomko požíval dôveru štyroch pápežov, jeho rady a skúsenosti využíval aj Ján Pavol II. a Benedikt XVI., a zapísal sa do dejín ako Slovák s doteraz najvyšším postavením vo vatikánskej cirkevnej hierarchii.

Prezidentka zároveň pripomenula aj stretnutie s ním v decembri 2020 počas návštevy Vatikánu. Viera v jeho chápaní podľa jej slov vychádzala predovšetkým z dôvery a lásky. „Bolo v nej miesto aj pre ateistov či stúpencov iných náboženstiev,“ dodala Čaputová okrem iného.

Viac k témam: Omša, Pohreb, Posledná rozlúčka
Zdroj: Webnoviny.sk – Pozemská púť kardinála Tomka sa síce uzavrela, no jeho odkaz tu ostáva s nami, skonštatovala prezidentka Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.