Povinné rúška v obchodoch a večierka pre nočné bary. Situácia v Prahe je pre COVID-19 alarmujúca

Správy Svet

4.9.2020 (Webnoviny.sk) – Pražskí hygienici sprísnili v českej metropole protipandemické opatrenia, ktoré začnú platiť od 9. septembra. Dôvodom je nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie v meste, ktorá je podľa hygieničky Zdeňky Jágrovej „alarmujúca“. Informuje o tom portál Novinky.cz.

Vývoj pandémie sa nezlepšuje

Od stredy bude v Prahe povinné nosenie rúšok v obchodoch a obchodných centrách, dosiaľ to tak bolo len v hromadnej doprave a priľahlých priestoroch, zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, na úradoch, vlakových staniciach a na letisku.

Nočné bary a kluby budú musieť o polnoci zavrieť a otvoriť budú môcť až po 6:00. Od 14. septembra bude povinné nosenie rúšok aj v spoločných priestoroch v školách.

Jágrová vysvetlila, že situácia v Prahe sa nezlepšuje, práve naopak. Kumulatívny nárast za ostatné dni je 726 prípadov, čiže denne pribúda cez sto nových prípadov. Vo štvrtok zachytili 168 nových infekcií a zhruba 60 ľudí je podľa hygieničky vo veku 26-29 rokov.

Začiatok komunitného prenosu

To podľa Jágrovej dokazuje, že na šírenie vírusu majú vplyv nočné kluby a bary, ktoré často navštevuje táto veková skupina.

Na takzvanom na koronavírusovom semafore je Praha oranžová, čo znamená začiatok komunitného prenosu.

Je jediným oranžovým českým regiónom na semafore, desať je zelených, čo značí, že sa objavujú sporadické prípady nákazy a lokálne ohniská, a zvyšok je biely, pretože má zanedbateľné až žiadne riziko nákazy.

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 v Česku, ochranné rúška
Zdroj: Webnoviny.sk – Povinné rúška v obchodoch a večierka pre nočné bary. Situácia v Prahe je pre COVID-19 alarmujúca © SITA Všetky práva vyhradené.