Pošta vydáva známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov

Slovensko Správy

12.2.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská pošta vydáva v piatok 12. februára poštovú známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov. Na známke je vyobrazená trojica prvých slovenských biskupov, ktorých vysviacka sa konala v nitrianskom kostole sv. Ladislava v nedeľu 13. februára 1921.

Išlo o Jána Vojtaššáka, Karola Kmeťka a Mariána Blahu. Ako informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková, jej nominálna hodnota je 0,65 eura. Známka má rozmery 44,4 × 27,2 milimetrov vrátane perforácie a vychádza vo forme tlačového listu s 25 známkami vytlačenými technikou ofsetu. Autorom poštovej známky je Martin Schwarz.

FDC vytlačená technikou oceľotlače

Poštová známka vychádza spolu s obálkou prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 12. február 2021 a domicilom mesta Nitra. Dorčáková priblížila, že na FDC obálke je trojica vysvätených biskupov pred vchodom do kostola. Motívom pečiatky je biskupská mitra s nápisom „Natio Slovaca eppis. Slovacis 1921“, teda národ slovenský biskupom slovenským 1921. FDC bola vytlačená technikou oceľotlače. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Martin Schwarz a autorom rytiny prítlače na FDC je Rudolf Cigánik.

Kňaz Ján Vallo uviedol, že pri vysviacke prvých slovenských biskupov ide o tých, ktorí boli vysvätení za spoločného štátu Čechov a Slovákov, teda prvej Československej republiky (ČSR). Dôvodom je, že Slovensko ako také administratívne neexistovalo a bolo súčasťou Uhorska. Po prvej svetovej vojne vznikla okrem iných štátnych útvarov aj Československá republika. „Táto zmena politickej mapy narobila problémy i v územno-správnom delení cirkevných provincií. Promaďarskí biskupi boli vypovedaní z územia ČSR a situácia bola vážna. Riešenie nastalo až po nadviazaní oficiálnych diplomatických vzťahov medzi ČSR a Svätou stolicou,“ priblížil Vallo.

Ukončenie provizória duchovnej správy

Ako Vallo dodal, v máji 1920 bol za apoštolského nuncia v ČSR menovaný Clemente Micara, ktorí vyberal kandidátov zo zoznamov, ktoré poskytli slovenskí kňazi i vláda ČSR. Po viacerých kompromisoch štátny sekretár kardinál Caspari 19. októbra 1920 vyjadril úmysel Svätej stolice vymenovať Jána Vojtaššáka za spišského, Karola Kmeťka za nitrianskeho a Mariána Blahu za banskobystrického biskupa.

Kánonický proces menovania začal 13. novembra 1920 a vymenovanie bolo vyhlásené 16. decembra 1920 počas tajného zasadania kardinálskeho konzistória pod vedením pápeža Benedikta XV. Na vysviacke 13. februára 1921 boli prítomní okrem cirkevných i štátni predstavitelia a zástupcovia kultúrnych a spoločenských organizácii z celej republiky. Vysviacka biskupov znamenala pre slovenských katolíkov ukončenie takmer dvojročného provizória duchovnej správy a začiatok novej epochy života miestnych cirkví.

Viac k témam: poštová známka
Zdroj: Webnoviny.sk – Pošta vydáva známku k 100. výročiu vysvätenia prvých slovenských biskupov © SITA Všetky práva vyhradené.