Poslanci budú schvaľovať dohodu s USA, jej prijatie môže byť tesné (naživo)

Slovensko Správy

9.2.2022 (Webnoviny.sk) – V parlamente v stredu odznejú záverečné reči a následne má poslanecké plénum po 11:00 hlasovať o súhlase s obrannou dohodou s USA. Jej prijatie môže byť tesné. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) cez víkend hovoril, že je to „pol na pol“.

Na schválenie dohody treba 76 hlasov

Koalícia disponuje dohromady 90 hlasmi, časť vládnych poslancov však dohodu nemusí podporiť.  Klub Sme rodina podľa jeho šéfa Petra Pčolinského dostal pri rozhodovaní „zelenú kartu“.

Viac o téme: Obranná dohoda USA a Slovenska

Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) majú podľa predsedu klubu Michala Šipoša hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. Traja zákonodarci z klubu OĽaNO mali k dohode podľa Šipoša nezodpovedané otázky.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Klub SaS avizoval, že zmluvu podporí. Koalícii môžu chýbať nejakí poslanci, ktorí sú pre koronavírus v karanténe. Na prijatie zmluvy je potrebný súhlas minimálne 76 poslancov zo 150-člennej národnej rady.

Búrlivá atmosféra v parlamente

Rozprava k obrannej dohode bola v utorok 8. februára napokon krátka, hoci sa do nej písomne prihlásilo 31 poslancov.

Viackrát sa stretlo poslanecké grémium z dôvodu rušenia poriadku v rokovacej sále. V diskusii vystúpil len minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), na ktorého počas vystúpenia pískali poslanci opozície a nebolo ho riadne počuť.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) prečítal prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Tomu vládni poslanci neumožnili k dohode vystúpiť.

Na druhý pokus predniesol svoju reč šéf opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Prvýkrát ho poslanci strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) tiež rušili pískaním.

Počas vystúpenia Petra Osuského (SaS) poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) pustil z reproduktorov v rokovacej sále sirénu a muselo sa zísť poslanecké grémium. Po jeho skončení šéf parlamentu Kollár navrhol po opakovanom porušovaní rokovacieho poriadku opozíciou ukončiť rozpravu. Vládni poslanci jeho návrh schválili.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, obranná dohoda USA a Slovenska, Rokovanie NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci budú schvaľovať dohodu s USA, jej prijatie môže byť tesné (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.