Pompeo dláždi cestu americkým vojakom, podpísal dohodu o ich presune do Poľska

Správy Svet

15.8.2020 (Webnoviny.sk) – Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu uzavrel s poľskými predstaviteľmi dohodu o obrannej spolupráci, ktorá vydláždi cestu k presunu amerických jednotiek z Nemecka do Poľska.

Pompeo vo Varšave počas posledného dňa svojho turné po štyroch krajinách strednej a východnej Európy podpísal s poľským ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom dohodu, ktorá stanovuje rámec pre umiestnenie vyššieho počtu vojakov.

„Toto bude rozšírená záruka – záruka, že v prípade ohrozenia budú naši vojaci stáť bok po boku,“ povedal počas podpisového ceremoniálu poľský prezident Andrzej Duda s tým, že dohoda zároveň zvýši bezpečnosť „ďalších krajín v našej časti Európy“. Mala by podľa neho rozšíriť aj ďalšie aspekty americko-poľskej spolupráce.

V súčasnosti je v Poľsku umiestnených asi 4 500 amerických vojakov, ku ktorým by malo pribudnúť zhruba tisíc ďalších. Minulý mesiac Pentagon v súvislosti s rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa oznámil, že stiahne asi 12-tisíc vojakov z Nemecka, pričom zhruba 5 600 z nich premiestnia v rámci Európy.

Viac k témam: americkí vojaci, minister zahraničných vecí USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Pompeo dláždi cestu americkým vojakom, podpísal dohodu o ich presune do Poľska © SITA Všetky práva vyhradené.