Poľským sudcom a prokurátorom sa nepáčia kroky vlády, vyzývajú k rešpektovaniu nariadení Súdneho dvora EÚ

Správy Svet

29.7.2021 (Webnoviny.sk) – Tisícky sudcov a prokurátorov v Poľsku vyzvali vládu, aby rešpektovala nedávne rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie (ECJ) a okamžite zrušila pravidlá o disciplinárnom stíhaní sudcov. Informuje o tom vo štvrtok portál euronews.com. Podľa ECJ sú poľské zmeny v organizácii súdnictva v rozpore s právom EÚ.

Vláde vo Varšave predbežným opatrením nariadil, aby okamžite zastavila činnosť disciplinárnej komory pôsobiacej pri najvyššom súde krajiny. Podľa portálu OKO.press je pod výzvou najmenej 3500 podpisov.

Poľský ústavný súd tento mesiac rozhodol, že predbežné opatrenia ECJ týkajúce sa disciplinárneho režimu poľských sudcov odporujú ústave. Organizáciu súdnictva označil za zvrchovanú kompetenciu poľských úradov a poľskej legislatívy.

Spor sa začal minulý rok, keď ECJ predbežným opatrením nariadil Varšave, aby neuvádzala do praxe novú disciplinárnu komoru najvyššieho súdu. Podľa odporcov má komora slúžiť ako nástroj na umlčanie nepohodlných sudcov a prokurátorov, ktorí kritizujú zmeny v súdnictve presadzované súčasnou pravicovou vládou od jej nástupu v roku 2015.

Viac k témam: disciplinárne konanie, prokurátor, sudcovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľským sudcom a prokurátorom sa nepáčia kroky vlády, vyzývajú k rešpektovaniu nariadení Súdneho dvora EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.