Poľský prezident schválil milióny na verejnoprávne médiá, opozícia chcela podporu liečby rakoviny

Správy Svet

7.3.2020 (Webnoviny.sk) – Poľský prezident Andrzej Duda podpísal zákon, ktorý vyčleňuje takmer dve miliardy zlotých (452 miliónov eur) pre štátnu televíziu a rozhlas, teda médiá, ktoré sa stali hlásnou trúbou pravicovej vlády a prezentujú prezidenta v pozitívnom svetle v čase, keď sa uchádza o znovuzvolenie.

Duda, ktorý pochádza z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), podpísal zákon v piatok večer. Aktuálne sa uchádza o druhé funkčné obdobie v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 10. mája.

Jeho rozhodnutie bolo ostro sledované, keďže sa z verejnoprávnych médií v Poľsku stala politická téma. Opozícia žiadala, aby peniaze išli radšej na liečbu rakoviny.

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc označila poľské štátne médiá za nástroje “vládnej propagandy“. Ich riaditelia „netolerujú u zamestnancov žiadnu opozíciu ani neutralitu a prepúšťajú tých, čo sa odmietajú podriadiť,“ uvádza skupina.

Viac k témam: médiá, poľský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľský prezident schválil milióny na verejnoprávne médiá, opozícia chcela podporu liečby rakoviny © SITA Všetky práva vyhradené.