Polícia navrhla obžalovať českého premiéra Babiša v kauze dotácií pre Čapí hnízdo

Správy Svet

31.5.2021 (Webnoviny.sk) – Česká polícia navrhla obžalovať premiéra Andreja Babiša v kauze dotácií pre Čapí hnízdo. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz s tým, že návrh sa týka aj Babišovej niekdajšej poradkyne Jany Mayerovej. Návrh teraz musí posúdiť štátny zástupca.

„Dnes bol vo veci mediálne označovanej ako ‚kauza Čapí hnízdo‘ predložený spisový materiál spoločne s návrhom policajného orgánu na podanie obžaloby dozorovému štátnemu zástupcovi,“ uviedol v pondelok hovorca pražského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala.

Neplatí žiadna lehota

Zároveň tiež oznámil, že spis má 34-tisíc strán a teraz sa ním bude zaoberať štátny zástupca Pavel Šaroch, ktorý rozhodne, či podá žalobu alebo nie.

„O spôsobe vybavenia veci bude spoločnosť, s ohľadom na citeľný verejný záujem, informovaná prostredníctvom verejných informačných prostriedkov. Počas študovania spisového materiálu a spracovávania veci štátnym zástupcom nebudeme poskytovať ďalšie a bližšie informácie,“ dodal Cimbala. Pre rozhodnutie štátneho žalobcu neplatí žiadna lehota.

Obžalobu navrhovali pred dvomi rokmi

Návrh na podanie žaloby sa týka aj bývalej podpredsedníčky predstavenstva a podpredsedníčky dozornej rady Čapího hnízda Jany Mayerovej.

Polícia navrhla obžalovať Babiša už pred necelými dvoma rokmi, vtedy však Šaroch rozhodol o zastavení trestného stíhania. Babiš totiž podľa neho nespáchal žiadny trestný čin. Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman si potom vyžiadal spisový materiál a následne rozhodnutie o zastavení trestného stíhania zrušil.

Viac k témam: Čapí hnízdo, kauza Čapí hnízdo
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia navrhla obžalovať českého premiéra Babiša v kauze dotácií pre Čapí hnízdo © SITA Všetky práva vyhradené.