Polaček zhodnotil svoj prvý rok vo funkcii primátora, za úspech považuje zastavenie korupcie

Slovensko Správy

21.12.2019 (Webnoviny.sk) – Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček považuje za najväčší úspech vo svojom prvom roku vo funkcii nastavenie systému smerom k transparentnosti a zastavenie korupcie a rozkrádania. Uviedol to v utorok večer v priestoroch košickej Kunsthalle, kde bilancoval pred verejnosťou svoj premiérový rok vo funkcii.

Pravidlá platia pre všetkých

Za najväčší úspech považujem to, že sa nám podarilo zastaviť korupciu a rozkrádanie. Pred voľbami som tvrdil, že pravidlá musia platiť pre všetkých a som rád, že sa to konečne začalo dodržiavať. Takisto sme pretrhali všetky netransparentné väzby alebo rodinkárstvo, ktoré sme na magistráte a v mestských podnikoch našli. Dnes môžem povedať, že máme najtransparentnejšie výberové konania a vďaka transparentným výberovým konaniam sme ušetrili státisíce,“ uviedol Polaček.

Polaček svoj odpočet doplnil aj prezentáciou 40 konkrétnych výsledkov, ktoré sa udiali počas pôsobenia vo funkcii. Počas dvojhodinového bilancovania uplynulého roku v kresle primátora mohli svoje otázky Polačekovi a jeho hosťom klásť aj prítomní občania.

Tých zaujímala najmä MHD, parkovanie a osvetlenie v meste alebo aj úpravy miestnych daní a poplatkov, ktoré uplynulý týždeň schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Došlo aj ku chybám

Za ďalšie pozitíva svojho ročného pôsobenia vo funkcii považuje aj napriek určitým problémom obnovu výberu parkovného mestom, zastavenie odpredaja mestských bytov, prevzatie verejného cintorína a krematória do správy mesta, finančnú stabilizáciu DPMK a zvýšenie platov jeho zamestnancov.

Pripomenul aj dokončenie výstavby nájomných bytov, reformu Mestskej polície, nastavenie nového systému obnovy športovej infraštruktúry, vyššiu pomoc mesta pre ľudí v núdzi alebo podporu mládežníckeho športu a mnohé ďalšie rozvojové aktivity.

Primátor uznal, že počas prvého roka došlo taktiež k niekoľkým chybám, ktoré vyplynuli najmä z nedostatočnej komunikácie. „Poučil som sa z toho a urobím všetko preto, aby sa to už viac neopakovalo. Je mnoho problémov, ktoré musím každý deň riešiť. Každý deň prijímame desiatky rozhodnutí ovplyvňujúcich životy Košičanov. Pri takom množstve môžu nastať aj prípady, keď sa nám nepodarí rozhodnúť správne a vyvolá to rozporuplné reakcie verejnosti,“ dodal primátor.

Viac k témam: primátor mesta Košice
Zdroj: Webnoviny.sk – Polaček zhodnotil svoj prvý rok vo funkcii primátora, za úspech považuje zastavenie korupcie © SITA Všetky práva vyhradené.