Pokuty za postihovanie oznamovateľov korupcie sa majú zvýšiť, doterajšie neboli dostatočne odradzujúce

Slovensko Správy

12.8.2022 (Webnoviny.sk) – Sankcie za postihovanie oznamovateľov korupcie by sa od decembra tohto roku mali zvýšiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorú Úrad vlády SR predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Zamestnávateľom hrozia vyššie pokuty

Konkrétne by sa napríklad za neoprávnený pracovnoprávny úkon voči oznamovateľovi alebo za vyzradenie jeho identity mala pokuta pre zamestnávateľa zvýšiť z 2000 eur na 6000 eur.

Pri opakovanom priestupku do dvoch rokov by mal mať Úrad na ochranu oznamovateľov právomoc uložiť pokutu do výšky 12 000 eur. V prípade zamestnávateľa, ktorý vnútorne neupraví postup pri nahlasovaní korupcie, prípadne neoznámi nahlasovateľovi výsledok preverovania jeho podnetu sa má pokuta zvýšiť z 20 000 eur na 30 000 eur.

Pokiaľ neurčí zodpovednú osobu za prijímanie oznámení, alebo nepreverí každé oznámenie do 90 dní od jeho prijatia, prípadne pokiaľ nebude o veci zachovávať mlčanlivosť, môže byť potrestaný pokutou do výšky 100 000 eur.

Porušovanie pravidiel

Úrad bude navyše podľa návrhu môcť pri opakovanom porušení predmetných povinností do dvoch rokov pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

Navrhované sprísnenie sankcií je podľa predkladateľov novely potrebné vnímať v kontexte požiadavky európskej smernice, ktorá stanuje povinnosť pre členské štáty prijímať účinné, primerané a odrádzajúce sankcie uplatniteľné na fyzické alebo právnické osoby.

„Platnú právnu úpravu výšky sankcií v tomto smere nebolo možné považovať za dostatočne odradzujúcu a z tohto dôvodu sa navrhujú vyššie sankcie za porušenie zákona,“ dodal Úrad vlády SR.

Viac k témam: Korupcia, Novela zákona, Pokuta
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokuty za postihovanie oznamovateľov korupcie sa majú zvýšiť, doterajšie neboli dostatočne odradzujúce © SITA Všetky práva vyhradené.