Pokračuje súd v kauze šekov na 1488 eur, Kotleba namietol zaujatosť sudkyne

Slovensko Správy

8.6.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 8. júna 10:16

V pondelok pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku hlavné pojednávanie s Marianom Kotlebom,  predsedom politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko. Ten je stíhaný pre odovzdávanie šekov, ktoré podľa orgánov činných v trestnom konaní obsahovali extrémistickú symboliku.

Súd by sa na pondelkovom pojednávaní má zaoberať napríklad odborným vyjadrením, ktoré k prípadu vypracovali historici Jakub Drábik, Ján Hlavinka a Michal Švarc. Takisto sa má na súd dostaviť ako svedok zástupca Ústavu rómskych štúdii Prešovskej univerzity Alexander Mušinka a politológ Erik Laštic z Univerzity Komenského.

Kotleba v pondelok na súde namietol zaujatosť sudkyne. Ako uviedol, prekáža mu komunikácia sudkyne s jedným zo znalcov, ktorý pre súdne konanie vypracoval posudok. Táto komunikácia, ako aj spôsob vedenia celého procesu, podľa obžalovaného dokazuje jej jednoznačnú zaujatosť voči nemu.

Sudkyňa Ružena Sabová následne pričítala komunikáciu so znalcom, ktorá je aj súčasťou spisu. V nej sudkyňa znalca požiadala, aby k svojmu posudku pripojil aj podklady, z ktorých vychádzal. Taktiež ho požiadala o zaslanie posudku v elektronickej forme. Túto komunikáciu označila sudkyňa za štandardnú, Kotleba však na svojej námietke trvá. „Na odstránenie nedostatkov posudku predsa slúži hlavné pojednávanie,“ povedal.

Konanie bolo preto prerušené za účelom posúdenia veci. „Necítim sa byť v tejto veci zaujatá,“ povedala Sabová po prerušení. Z tohto dôvodu sa z prejednávania nevylúčila a dodala, že jej úlohou ako sudkyne je zistiť skutkový stav vo veci.

Šeky dostali tri rodiny

Predseda ĽSNS čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1488 eur.

Číslo 14 v sume 1488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

Samosudkyňa Ružena Sabová, ktorá v tomto prípade rozhoduje, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Viac k témam: predseda strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, šeky, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokračuje súd v kauze šekov na 1488 eur, Kotleba namietol zaujatosť sudkyne © SITA Všetky práva vyhradené.