Pojednávanie v korupčnej kauze Babylon pokračuje, súd konfrontuje obžalovaného Arpáša so svedkom Makóom

Slovensko Správy

13.6.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 13. júna, 12:23

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v pondelok pokračuje pojednávanie vo vydieračskej a korupčnej kauze Babylon. Pred súd sa ako svedok postavil bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a prebieha jeho konfrontácia s hlavným obžalovaným – bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom Arpášom.

Tvárou v tvár odpovedal svedok na otázky obžalovaného týkajúce sa ponúkaných úplatkov a ďalších skutočností, ktoré mali zaznieť na ich stretnutiach týkajúcich sa prípadu. Otázky neskôr kládol aj Makó obžalovanému a navzájom sa obviňovali z klamstva.

Rozpory vo výpovediach svedka

Arpáš sa konfrontáciou snažil poukázať na rozpory vo výpovediach svedka, ktorý ako spolupracujúci obvinený vystupuje vo viacerých prípadoch. Obžalovaný sa snažil okrem iného dokázať, že nikdy Makóovi neponúkal finančnú čiastku vo výške 100-, 200- alebo 300-tisíc eur. Svedok na to uviedol, že „to bolo 200- alebo 300-tisíc eur, tú sumu vtedy písali na papier v Troch vežiach“.

Tieto sumy mal podľa Makóa obžalovaný ponúkať za vybavenie nadmerných odpočtov poškodeného Pavla Konkoľa, ktorý bol majiteľom spoločnosti Podtatranská hydina. Jeden druhého navzájom obviňovali z klamstva, nevedeli sa zhodnúť ani na počte vzájomných stretnutí ani obsahu rozhovorov.

Makó nemá žiadne benefity

Obhajca obžalovaného Arpáša uviedol, že mu nepostačuje odpoveď dozorujúceho prokurátora, podľa ktorého svedok Makó nemá žiadne benefity a bol mu zhabaný majetok.

„Podľa mojich informácií je kľúčovým svedkom asi v 80 konaniach, pričom obvinený je len v troch konaniach,“ povedal obhajca s tým, že chce odpoveď od špeciálneho prokurátora, či boli Makóovi poskytnuté nejaké benefity a či má majetok v Dubaji, Hong-Kongu alebo v Českej republike.

„Aj po konfrontácii ostali rozpory medzi mojím klientom a svedkom ešte rozsiahlejšie, a to jednak čo do miesta stretnutia a aj obsahu stretnutí. Dokonca sa dnes (13. júna pozn. redakcie) zistilo, že mali byť až tri, hoci pôvodne sa hovorilo o dvoch stretnutiach,“ uviedol obhajca Arpáša s tým, že dali ešte viac návrhov na vypočutie svedkov, ale zo súdu zatiaľ nedostali odpoveď, či im bude vyhovené.

„Svedok v tomto prípade z troch skutkov obžaloby nesvedčí v hlavnom bode vydierania, ale len v treťom skutku podplácania,“ uviedol pre agentúru SITA prokurátor s tým, že na otázku obhajoby k výhodám a zhabaniu majetku svedka odpovedal až nad rámec.

Arpáš čelí obžalobe z podplácania

Kauza sa týka okrem bývalého šéfa kontrarozviedky SIS aj advokáta Františka Poláka a tretieho obžalovaného Ľubomíra T. Hlavné pojednávanie sa koná bez prítomnosti tretieho obžalovaného.

Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) všetkých troch obžaloval z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a Arpáša aj zo zločinu podplácania.

Vyhrážanie Konkoľovi

Podľa obžaloby mali obžalovaní v roku 2017 vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa, ktorý čelil obvineniu z daňovej trestnej činnosti, pričom sa mu vyhrážali väzobným stíhaním, ak by im nezaplatil požadovanú finančnú čiastku.

S vydieraním a vyhrážaním mali pokračovať aj v ďalšom období. Na začiatku procesu v lete 2021 obžalovaní vinu odmietli. Poškodená strana si v procese uplatňuje náhradu škody 1 750 000 eur voči všetkým trom obžalovaným.

Akcia Babylon sa uskutočnila 15. decembra 2020. Medzi pôvodne piatimi zadržanými bol bývalý šéf kontrarozviedky SIS Arpáš, ktorý bol vyšetrovaný aj pre údajné obchodovanie s nahrávkami kauzy Gorila. V tejto veci však bolo obvinenie zrušené generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Advokáta Poláka zase predtým stíhali pre extrémizmus.

Viac k témam: Akcia „Babylon“, Kauza Gorila, Súdy, Úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Pojednávanie v korupčnej kauze Babylon pokračuje, súd konfrontuje obžalovaného Arpáša so svedkom Makóom © SITA Všetky práva vyhradené.