Podpredseda EK Šefčovič trvá na tom, aby bolo očkovanie proti koronavírusu dobrovoľné

Správy Svet

18.1.2021 (Webnoviny.sk) – Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič trvá na tom, aby očkovanie proti koronavírusu bolo dobrovoľné. Vyjadril sa tak v súvislosti s obavami, že obyvatelia Európskej únie by mohli mať povinnosť zaočkovať sa, aby sa im umožnilo cestovanie.

Viac o téme: Koronavírus

EK totiž posudzuje návrh Grécka, aby sa vydávali doklady o zaočkovaní s cieľom urýchliť cestovanie turistov a vyhnúť sa ďalšiemu mimoriadne nepriaznivému letu pre európsky sektor turizmu.

Grécko chce presadiť doklady o vakcinácii

Grécko plánuje vydávať digitálne doklady o vakcinácii každému, kto sa zaočkuje proti ochoreniu COVID-19. Šéfovia vlád členských krajín únie majú o tomto návrhu diskutovať počas štvrtkového videosamitu.

Šefčovič však poznamenal, že niektorí ľudia sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov a iní môžu s očkovaním jednoducho nesúhlasiť.

„Prijímame všetky opatrenia, aby sme nevytvárali žiadny základ pre odlišné zaobchádzanie s týmito ľuďmi alebo pre akékoľvek obmedzovanie ich práv,“ povedal novinárom po tom, ako sa zúčastnil na videokonferencii ministrov pre európske záležitosti.

Prioritou má byť zbieranie dát o COVID-19

Podpredseda EK ďalej povedal, že prioritou teraz musí byť zhromažďovanie dát o ochorení COVID-19 a jeho liečbe na celoeurópskych digitálnych platformách, aby zdravotnícki odborníci mohli porovnávať mutácie vírusu, účinnosť vakcín a to, či štandardy testovania sú harmonizované v rámci všetkých krajín Európskej únie.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, očkovanie, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Podpredseda EK Šefčovič trvá na tom, aby bolo očkovanie proti koronavírusu dobrovoľné © SITA Všetky práva vyhradené.