Podnikateľ predával v potravinách načierno tabak, kým mu neprišli na kontrolu colníci

Slovensko Správy

15.2.2022 (Webnoviny.sk) – Colný úrad Prešov pri kontrole dodržiavania zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice odhalil v predajni potravín v obci Jarovnice (okres Sabinov) takmer deväť kilogramov tabaku.

Zistil aj ďalšie porušenia zákonov. Informovala o tom hovorkyňa úradu Katarína Bebčáková.

Tabak našli pri kontrole priestorov

Príslušníci finančnej správy Colného úradu v Prešove vykonali koncom uplynulého týždňa v predajni kontrolu zameranú na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP).

„Kontrolou zistili, že podnikateľ pri predaji tovaru nezaevidoval prijatú tržbu do pokladnice,“ uviedla Bebčáková. Za toto porušenie zákona uložili kontrolóri podnikateľovi pokutu 350 eur, ktorú na mieste zaplatil.

Kontrolou prevádzky predajne a jej skladových priestorov príslušníci finančnej správy následne odhalili dve igelitové vrecia, v ktorých sa nachádzala tabaková zmes s hmotnosťou 8,82 kilogramu.

„Tá bola jednotlivo balená v samostatných igelitových vreckách v celkovom počte 76 kusov,“ dodala hovorkyňa.

Únik na dani vyše osemsto eur

Vzhľadom na podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru, colný úrad prípad odovzdal vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy na ďalšie konanie.

„Celkový únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol predbežne vyčíslený na 840 eur,“ skonštatovala Bebčáková.

U toho istého podnikateľa colný úrad zistil aj porušenie zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov za nevedenie evidencie spotrebiteľského balenia liehu. V uvedenom prípade o uložení pokuty rozhodne v ďalšom konaní.

Viac k témam: Daňové úniky, Tabak
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikateľ predával v potravinách načierno tabak, kým mu neprišli na kontrolu colníci © SITA Všetky práva vyhradené.