Počet samovrážd na Slovensku v uplynulých rokoch klesá, najdôležitejšia je prevencia

Slovensko Správy

10.9.2020 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť si vo štvrtok pripomína Svetový deň prevencie samovrážd, ich počet na Slovensku v uplynulých rokoch klesá.

Informuje o tom Liga za duševné zdravie SR vo svojom profile na sociálnej sieti a zároveň pripomína pomoc vo forme bezplatnej krízovej Linky dôvery Nezábudka.

Tiesňová linka

Liga zdôrazňuje, že ľudia v život ohrozujúcich stavoch by mali hneď volať na tiesňovú linku. Dodáva však, že prevencia je vždy dôležitejšia a ľudia by nemali byť voči trápeniu iných ľahostajní.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) počet samovrážd a pokusov o siahnutie si na život na Slovensku v uplynulom roku klesol. V roku 2019 si vzalo život takmer 500 osôb.

Rodinné problémy

Z dlhodobého hľadiska ide o najnižší počet samovrážd od roku 2008. Vlani sa o samovraždu pokúsilo 743 osôb. Ide o najnižší počet hlásených samovražedných pokusov za obdobie rokov 2001-2019.

Zo štatistík vyplýva, že najčastejším motívom činu samovražedných pokusov boli predovšetkým rodinné problémy (42,8 percenta), časté boli aj osobné konflikty (15,5 percenta) a existenčné problémy (12,1 percenta).

Ľudia v núdzi môžu kontaktovať číslo Linky dôvery Nezábudka 0800 800 566.

Viac k témam: samovražda, Svetový deň prevencie samovrážd
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet samovrážd na Slovensku v uplynulých rokoch klesá, najdôležitejšia je prevencia © SITA Všetky práva vyhradené.