Počet obetí zemetrasenia na Haiti presiahol dvetisíc, desiatky ľudí zostávajú nezvestné (foto)

Správy Svet

19.8.2021 (Webnoviny.sk) – Počet obetí zemetrasenia s magnitúdom 7,2, ktoré v sobotu zasiahlo karibský štát Haiti, počas stredy stúpol na 2 189. Informoval o tom Haitský úrad civilnej ochrany s tým, že po otrasoch je aj približne 12 300 zranených. Desiatky ľudí sú stále nezvestné.

Otrasy podľa úradov zničili viac ako sedemtisíc domov a ďalších viac ako 12-tisíc poškodili. O strechu nad hlavou tak prišlo asi 30-tisíc rodín. Zničené alebo vážne poškodené sú aj nemocnice, školy, úrady a kostoly.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zemetrasenie na Haiti (fotografie)

Stovky zosuvov pôdy

V postihnutých oblastiach navyše narastá napätie, ktoré ešte vystupňovala silná tropická depresia, pomalé tempo záchranárov i nedostatočné prídely potravín. Geologická služba Spojených štátov (USGS) navyše uviedla, že predbežná analýza satelitných snímok po zemetrasení odhalila stovky zosuvov pôdy.

Medzinárodní humanitárni pracovníci na mieste uviedli, že nemocnice v najhoršie postihnutých oblastiach nie sú schopné poskytovať pomoc. Haitská vláda však minimálne jednej zahraničnej organizácii oznámila, že nepotrebuje pomoc stoviek zdravotníckych dobrovoľníkov.

Pohromy sa striedajú

Epicentrum otrasov sa podľa USGS nachádzalo približne 125 kilometrov západne od hlavného mesta Port-au-Prince, pričom niektoré mestá takmer zrovnalo so zemou.

Haiti v ostatnom období stíha jedna pohroma za druhou počnúc pandémiou koronavírusu cez násilnosti gangov, zhoršovanie chudoby až po nedávnu vraždu prezidenta Jovenela Moiseho.

Viac k témam: obete, záchranári, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet obetí zemetrasenia na Haiti presiahol dvetisíc, desiatky ľudí zostávajú nezvestné (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.