Počas protestov za odstúpenie Lukašenka sa opäť zatýkalo, polícia uväznila takmer päťsto ľudí (video)

Správy Svet

28.9.2020 (Webnoviny.sk) – Približne 500 ľudí zatkli počas víkendových protestov v Bielorusku proti autoritárskemu prezidentovi krajiny, ktorý si robí nárok na šieste funkčné obdobie po voľbách, ktoré sa všeobecne považujú za zmanipulované.

Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok uviedlo, že 150 protestujúcich zadržali v sobotu a viac ako 350 v nedeľu, kedy protivládne protesty boli v 22 mestách.

Menej násilné zákroky proti demonštrantom

Zhruba 100-tisíc demonštrujúcich v nedeľu pochodovalo bieloruským hlavným mestom Minsk a žiadalo rezignáciu Alexandra Lukašenka, ktorý počas 26 rokov pri moci tvrdo potláča opozíciu a nezávislé médiá.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna zákroky proti demonštrantom počas uplynulého víkendu boli menej násilné.

„Represie neúčinkujú, keď viac ako 100-tisíc ľudí vyjde do ulíc,“ uviedol šéf organizácie Aleš Beľackij. „Taktika zastrašovania už nefunguje,“ dodal.

Prezidentské voľby vraj boli zmanipulované

Bielorusi protestujú denne od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa úradov Lukašenko získal 80 percent hlasov.

Opozícia aj niektorí volební pracovníci však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované a USA aj Európska únia voľby odsúdili ako neslobodné a neférové.

Viac k témam: bieloruský prezident, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Počas protestov za odstúpenie Lukašenka sa opäť zatýkalo, polícia uväznila takmer päťsto ľudí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.