Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo 20-tisíc ľudí, podľa Hojsíka sú trestné sadzby prehnané

Slovensko Správy

20.8.2021 (Webnoviny.sk) – Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo už 20-tisíc ľudí. Informovali o tom europoslanci Michal Šimečka a Martin Hojsík (obaja Progresívne Slovensko). Hojsík navyše považuje trestné sadzby za držanie a pestovanie marihuany pre osobnú spotrebu za prehnané, zastaralé a neľudské.

„Štat nezmyselne kriminalizuje ľudí za ekvivalent dvoch pohárov vina. Po marihuane pritom siahajú aj chronicky choré pacientky a pacienti s rakovinou či roztrúsenou sklerózou, ktorí len hľadajú účinnú úľavu od bolesti,“ myslí si Šimečka.

Vítajú amnestie

Obaja europoslanci vítajú amnestie, ktoré niektorým odsúdeným udelila prezidentka Zuzana Čaputová, no skutočné riešenie majú podľa nich v rukách poslanci Národnej rady SR.

„V Progresívnom Slovensku veríme, že komplexné problémy si vyžadujú komplexné riešenia. Dekriminalizáciu marihuany preto považujeme za nevyhnutný prvý krok, ale zároveň presadzujeme zmeny v mládežníckej politike podľa takzvaného islandského modelu,“ vysvetlil Hojsík.

Podpora prevencie

Tento model spočíva v podpore prevencie a vzdelávania či vo výraznom zvýšení dostupnosti zdravých športových a kultúrnych aktivít pre mladých ľudí.

„Ak chceme zamedziť zneužívaniu drog, musíme si vybrať spôsob, ktorý preukázateľne funguje. A drakonické tresty to očividne nie sú,“ doplnili europoslanci v spoločnom vyhlásení s tým, že skúsenosť s marihuanou má až tretina mladých ľudí a desať percent všetkých obyvateľov Slovenska.

Viac k témam: dekriminalizácia marihuany, marihuana
Zdroj: Webnoviny.sk – Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísalo 20-tisíc ľudí, podľa Hojsíka sú trestné sadzby prehnané © SITA Všetky práva vyhradené.