Patakyová preskúma postup úradu, ktorý žiadal od investigatívneho centra prezradenie zdrojov

Slovensko Správy

20.12.2019 (Webnoviny.sk) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová preskúma žiadosť úradu, ktorý žiadal od novinárskeho investigatívneho centra prezradenie zdrojov. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie ombudsmanky. Českému centru pre investigatívnu žurnalistiku (Investigace.cz) ešte vo štvrtok 19. decembra doručili list slovenského Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad zisťoval, od koho Investigace.cz získala videozáznam, na ktorom Marian K. s Dobroslavom T. inštalujú skrytú kameru v kancelárii generálneho prokurátora.

Mohlo ísť o porušenie práv

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová začala na základe medializovaných informácií preskúmavať postup Úradu na ochranu osobných údajov, ktorý od Českého centra pro investigativní žurnalistiku žiada odhalenie svojho zdroja v prípade zverejnenia kamerového záznamu z kancelárie bývalého generálneho prokurátora,“ uviedla Patakyová s tým, že podľa nej mohlo ísť o porušenie práv.

Takýmto postupom mohlo dôjsť k porušeniu základného práva na slobodu prejavu, ako aj práva na informácie. Zaručenie dôvernosti novinárskych zdrojov je totiž zásadné pre slobodu tlače a slobodu prejavu. Rozhodla sa preto požiadať úrad o stanovisko a zdôvodnenie svojich krokov v tejto veci,“ dodala ombudsmanka.

Kauza Gorila

V kancelárii bývalého generálneho prokurátora nainštaloval skrytý kamerový systém Marian K., ktorý je obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Marian K. v prípade figuruje ako objednávateľ.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry už medzičasom obvinil aj Dobroslava T. za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, lebo ukrýval nahrávku zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila. Z nahrávky vyplývajú podľa polície podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, no Dobroslav T. ju napriek tomu neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní.

Viac k témam: kauza Gorila, Kočner komunikácia Threema
Zdroj: Webnoviny.sk – Patakyová preskúma postup úradu, ktorý žiadal od investigatívneho centra prezradenie zdrojov © SITA Všetky práva vyhradené.