Pád budovy na Floride si vyžiadal už päť obetí, nezvestných je vyše 150 ľudí

Správy Svet

27.6.2021 (Webnoviny.sk) – Počet obetí zrútenia časti obytnej budovy vo floridskom Surfside v sobotu stúpol na päť. Oznámila to najvyššia predstaviteľka okresu Miami-Dade Daniella Levine Cava s tým, že zároveň klesol počet nezvestných ľudí. Tých je v súčasnosti 156, keďže úrady identifikovali tri vytiahnuté telá, informuje spravodajský portál BBC.

„Naša hlavná priorita je stále pátranie a záchrana všetkých životov, ako je možné,“ povedala Levine Cava novinárom. Záchranná operácia pokračuje, tímy používajú techniku, drony aj špeciálne vycvičené psy. Úsilie v sobotu na krátko narušil požiar, ktorý vypukol požiar.

Budova mala 136 bytov

Medzi nezvestnými sú podľa medializovaných správ ľudia z Izraela a Latinskej Ameriky. Paraguajské ministerstvo zahraničia informovalo, že evidujú šesť nezvestných občanov, vrátane príbuzných prvej dámy krajiny.

Časť Champlain Towers s 12 poschodiami sa zrútila vo štvrtok ráno. Budova mala 136 bytov, z ktorých 55 skončilo v troskách. Príčina kolapsu stále nie je známa.

Veľká chyba statika?

Správa statika z roku 2018, ktorá sa dostala na verejnosť v sobotu, však poukazuje na „veľkú chybu“ v pôvodnom návrhu 40-ročnej budovy. Uvádza sa v nej, že chyba bránila odtoku vody zo základne budovy.

Statik tiež poukázal na praskliny stĺpov, nosníkov a stien v garáži. Správa nenaznačuje, že budova bola v bezprostrednom riziku kolapsu, vyzýva však na včasné opravy. Nie je jasné, či dané problémy prispeli k štrukturálnemu zlyhaniu.Champlain Towes mali tento rok prejsť niekoľkomiliónovou renováciou.

Úplné vyšetrovanie zrútenia budovy by sa malo začať po záchrannej misii.

Viac k témam: Florida, kolaps, pád budovy, tragédia, zrútená budova
Zdroj: Webnoviny.sk – Pád budovy na Floride si vyžiadal už päť obetí, nezvestných je vyše 150 ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.