Opozícia pripravovala štátny prevrat, tvrdí prezident Lukašenko

Správy Svet

9.8.2021 (Webnoviny.sk) – Opozícia v Bielorusku pred minuloročnými prezidentskými voľbami pripravovala štátny prevrat. Vyhlásil to v pondelok bieloruský prezident Alexander Lukašenko na tlačovej konferencii k prvému výročiu volieb, ktoré mu priniesli ďalší šesťročný mandát. Opozícia aj západné krajiny považujú voľby za zmanipulované.

„Prípravu volieb aj samotné voľby sme vtedy uskutočnili v podmienkach úplnej transparentnosti a demokratizácie politického života… Rozdiel bol iba v tom, že jedni sa pripravovali na férové voľby a druhí vyzývali na útoky na verejnú moc, na štátny prevrat,“ povedal autoritársky prezident.

Bieloruskom vlani niekoľko mesiacov otriasali protesty vyvolané Lukašenkovým znovuzvolením. Najväčší z nich prilákal až 200-tisíc ľudí. Bieloruské úrady demonštrácie tvrdo potláčali. Zatknutých bolo 35-tisíc ľudí, ďalšie tisíce polícia zbila. Poprední predstavitelia opozície šli do väzenia alebo ich prinútili opustiť krajinu.

Lukašenko vládne Bielorusku tvrdou rukou už 27 rokov. Svojich oponentov označuje za poskokov zahraničia. USA a ich spojencov obviňuje zo sprisahania s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Bieloruské úrady v ostatných týždňoch vystupňovali zásahy proti disidentom. Pri stovkách razií sa zamerali na nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Viac k témam: bieloruská opozícia, bieloruský prezident, prezidentské voľby v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Opozícia pripravovala štátny prevrat, tvrdí prezident Lukašenko © SITA Všetky práva vyhradené.