Opatrenia proti koronavírusu sa pre nezaočkovaných možno sprísnia, konzílium odborníkov navrhuje aj zákaz vychádzania (video)

Slovensko Správy

5.11.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 5. novembra 11:41

Konzílium odborníkov navrhlo vláde sprísniť opatrenia proti koronavírusu, pretože epidemická situácia na Slovensku sa zhoršuje. V bordových a čiernych okresoch by sa mali obmedziť otváracie hodiny prevádzok do 22:00.

Zákaz vychádzania a COVID pasy

V čiernych okresoch navrhujú obmedziť pohyb pre nezaočkovaných. Voľný má byť iba pre zaočkovaných a pre tých, čo ochorenie COVID-19 prekonali. Mal by to byť teda zákaz vychádzania pre neočkovaných, podobne ako platil v druhej vlne s výnimkami, napríklad na cestu do práce, potravín či k lekárovi.

Viac o téme: Koronavírus

Konzílium navrhuje zaviesť aj COVID pasy do zamestnania v režime OTP od červených okresoch. Pričom zamestnávateľ by mal mať možnosť skontrolovať, či je zamestnanec očkovaný, testovaný alebo ochorenie prekonal.

V červených okresoch sa má na vstup do zamestnania vyžadovať COVID pas, teda doklad o zaočkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 či o negatívnom teste na prítomnosť koronavírusovej infekcie. „Dôrazne odporúčame home office všetkým ľuďom, ktorí môžu takto fungovať,” uviedla na tlačovej konferencii hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Povinné očkovanie pre určité skupiny

V čiernych okresoch by sa mali zakázať podujatia ako svadby, oslavy či večierky a diskotéky, na ktorých je vysoké riziko nakaziť sa. V snahe zvýšiť celkovú zaočkovanosť odporúčajú preplácať zvýhodnenú dávku počas práceneschopnosti z dôvodu ochorenia na COVID-19 iba zaočkovaným osobám.

Školy majú ostať otvorené, ale ak by mali veľa infikovaných, mali by „covidové prázdniny“ podobne ako to býva pri chrípkovej epidémii. Ale momentálne žiadajú, aby sa v bordových a čiernych okresoch krátkodobo na týždeň či dva, tam kde je to potrebné, prerušila prezenčná výučba.

Čo najviac sa má podporiť očkovanie treťou dávkou vakcíny a to najmä u rizikových skupín a v domovoch sociálnych služieb. Konzílium rokovalo aj o povinnom očkovaní pre určité skupiny a apeluje aj na výrazne dodržiavanie a kontrolovanie opatrení.

Video: Tlačová konferencia

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Koronavírus, Minister zdravotníctva SR, Pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Opatrenia proti koronavírusu sa pre nezaočkovaných možno sprísnia, konzílium odborníkov navrhuje aj zákaz vychádzania (video) © SITA Všetky práva vyhradené.