Opatrenia proti koronavírusu na Slovensku sa menia, parlament schválil nový zákon (video)

Slovensko Správy

12.11.2021 (Webnoviny.sk) – Parlament v piatok schválil zákon, ktorým sa majú na Slovensku zaviesť nové protipandemické opatrenia, s pozmeňujúcimi návrhmi. Zákon, ktorý vychádza z protipandemických opatrení navrhnutých konzíliom odborníkov, schválili poslanci v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 84 poslancov, proti bolo 34 poslancov a hlasovania sa zdržal jeden poslanec.

Zákon podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského reaguje na aktuálny stav v spoločnosti týkajúci sa dohľadu nad dodržiavaním opatrení. Zákon ešte musí podpísať prezidentka Zuzana Čaputová.

Povinnosti prevádzkovateľov

Parlament odsúhlasil úpravu povinnosti prevádzkovateľov. Tí budú musieť vyžadovať od osôb preukázanie totožnosti a odmietnuť vstup do prevádzkových priestorov zariadení alebo na hromadné podujatie osobám, ktoré odmietnu svoju totožnosť preukázať.

Viac o téme: Koronavírus

Osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor bude zároveň schopná počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19 uzavrieť prevádzku, a to rozhodnutím na mieste.

Bude môcť požiadať o súčinnosť Policajný zbor SR, pričom príslušník Policajného zboru SR bude môcť vyžadovať od fyzických osôb potvrdenie o absolvovaní očkovania, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo o negatívnom výsledku testu, a to práve v súvislosti s využitím oprávnenia zakázať vstup na určené miesto alebo prikázať zotrvanie na určenom mieste.

Testovanie neočkovaných zamestnancov

Novela Zákonníka práce zase v tejto súvislosti upravuje povinnosť zamestnávateľa skontrolovať zamestnanca. Ak sa potvrdením nepreukáže, zamestnávateľ ho nemusí vpustiť na pracovisko. Bude mu však musieť umožniť splnenie povinnosti aj iným spôsobom, a to bezplatným testovaním, ktoré zabezpečí zamestnávateľ.

Až vtedy, ak zamestnanec odmietne aj tento spôsob, zamestnávateľ to môže kvalifikovať ako prekážku v práci na strane zamestnanca, t. j. zamestnávateľ nebude povinný zamestnancovi prideľovať prácu, a to bez náhrady mzdy. Strany sa však môžu dohodnúť na inom režime, napríklad náhrade mzdy či čerpaní dovolenky.

Parlament zároveň schválil pozmeňujúci návrh skupiny koaličných poslancov, ktorým sa toto opatrenie časovo obmedzilo do 30. apríla 2022.

Štátna služba v osobitných predpisoch

V nadväznosti na úpravu v Zákonníku práce sa má upraviť aj štátna služba v osobitných predpisoch. Novelou zákona o sociálnom poistení sa zase upraví situácia, v ktorej je zamestnanec od 1. decembra 2021 uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nariadenia karanténny.

Nebude sa neho vzťahovať prechodné ustanovenie, v zmysle ktorého nárok na pandemické nemocenské počas krízovej situácie vznikne od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.

Novela zákona o priestupkoch má tiež upraviť nové skutkové podstaty priestupkov, napríklad takú, ktorej cieľom je postihovať verbálne útoky a znevažovanie poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj osôb zúčastňujúcich sa na jej poskytovaní.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Pandemické opatrenia, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Opatrenia proti koronavírusu na Slovensku sa menia, parlament schválil nový zákon (video) © SITA Všetky práva vyhradené.