Ombudsmanka Patakyová prijme členstvo v komisii, ktorá bude vyšetrovať Lučanského pokus o samovraždu

Slovensko Správy

30.12.2020 (Webnoviny.sk) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová bude akceptovať ponuku za člena komisie pre vyšetrenie pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorej zriadenie dnes iniciovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Ombudsmanka považuje za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná. Jej stanovisko zaslala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Vyšetrovanie musí byť nezávislé

„Je mi úprimne ľúto, že nastala udalosť, pri ktorej si pán Milan Lučanský siahol na život. Je nevyhnutné, aby bolo prešetrovanie nezávislé a práve zloženie prierezovej skupiny ho má zaručiť. Vítam, že sme boli na spoluprácu oslovení aj my, a tiež, že súčasťou tímu by mal byť aj zástupca alebo zástupkyňa Výboru Rady Európy zameraného na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania, čo zabezpečí medzinárodný prvok v preskúmavaní,“ dodala Patakyová.

Kolíková plánuje zriadiť komisiu

Ministerka spravodlivosti na dnešnej tlačovej konferencii oznámila, že prípad Milana Lučanský bude preskúmaný.

V tejto súvislosti rozhodla o zriadení širokej prierezovej komisie, ktorá má byť zložená aj zo zástupcov a zástupkýň opozície, prezidentky SR, Slovenskej advokátskej komory či Výboru Rady Európy na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania.

Viac k témam: akcia „Judáš“, pokus o samovraždu, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ombudsmanka Patakyová prijme členstvo v komisii, ktorá bude vyšetrovať Lučanského pokus o samovraždu © SITA Všetky práva vyhradené.