Odvolací dekrét si prevzalo 27 sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov

Slovensko Správy

12.10.2020 (Webnoviny.sk) – Odvolací dekrét v súvislosti s rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej z 5. októbra si v uplynulých dňoch prevzalo 27 sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka odvolá z funkcie 63 sudcov všeobecných súdov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov. Je medzi nimi 41 neaktívnych a 22 aktívnych sudcov. „V prípade ďalších 20 sudcov adresovali predsedovia súdov a predseda Súdnej rady SR prezidentke žiadosť o zváženie odkladu ich odvolania. Tieto prípady bude prezidentka posudzovať individuálne v nasledujúcich dňoch,“ informoval 5. októbra v tlačovej správe Strižinec.

Súdna rada 22. septembra posunula prezidentke návrh odvolať z funkcie sudcov starších ako 65 rokov. Návrh sa týkal celkovo 82 sudcov. Pred hlasovaním povedal predseda súdnej rady Ján Mazák, že doposiaľ súdna rada navrhovala na odvolanie prezidentke sudcov po dovŕšení veku 65 rokov len selektívne. Platí totiž neistá legislatíva, ktorú si vykladali tak, že sudcu môžu, ale nemusia navrhnúť na odvolanie po dovŕšení veku 65 rokov.

Viac k témam: prezident Slovenskej republiky, súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Odvolací dekrét si prevzalo 27 sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.