Odpustovej slávnosti v rámci Levočskej púte sa zúčastnilo viac než päťtisíc účastníkov

Slovensko Správy

4.7.2021 (Webnoviny.sk) – Viac ako päťtisíc pútnikov sa v nedeľu stretlo na Mariánskej hore v Levoči pred Bazilikou Navštívenia Panny Márie. Odpustovou slávnosťou tam vyvrcholila tohtoročná púť, ktorá pre pandémiu trvala namiesto týždňa iba dva dni.

Ako pre agentúru SITA uviedol jeden z organizátorov púte Jozef Lapšanský, pešo sem prišlo veľa mladých ľudí, rodín a pútnikov v strednom veku. Hlavným celebrantom svätej omše bol administrátor Spišskej diecézy Mons. Ján Kuboš.

Prišiel aj premiér Heger

Vo svojej homílii sa zameral aj na pandémiu ochorenia COVID-19, ktorá podľa jeho slov priniesla veľa smútku a úmrtí blízkych, ale aj hnevu a rozdelenia v ľudských vzťahoch aj medzi kresťanmi a katolíkmi.

Dotkol sa tiež témy zatvorenia kostolov a poukázal aj na viaceré dezinformácie, ktoré sa šírili v súvislosti s novým koronavírusom.

Počas slávnostnej svätej omše koncelebrovali aj prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak a emeritný spišský biskup Andrej Imrich, prišlo aj viacero kňazov Spišskej diecézy. Na slávnosti sa zúčastnili viacerí predstavitelia politického života vrátane premiéra Slovenskej republiky Eduarda Hegera.

Administrátor Spišskej diecézy počas kázne pozdravil aj tých, ktorí na púť prísť nemohli pre pandémiu a jej doznievajúce obmedzenia.

Zatvorené kostoly

„Koľko smútku priniesli úmrtia našich blízkych, neraz aj mladých ľudí. A koľko smútku, možno až akéhosi hnevu nám priniesli rôzne obmedzenia súvisiace s pandémiou. A koľko rozdelenia v ľudských vzťahoch sa v minulých mesiacoch objavilo medzi nami. Mám na mysli aj nás, kresťanov, katolíkov, ktorí sa hlásime k tomu, že sme veriaci kresťania. Dovolím si konštatovať, že jedným z hlavných dôvodov bolo, či ešte stále je, absencia opravdivej viery,“ povedal.

Poukázal pri tom na Pannu Máriu, ktorá „hoci nie vždy všetko chápala, nikdy zakolísala vo viere pod návalom nepochopených či nepochopiteľných vecí“. Prítomných tak povzbudil k viere, vďaka ktorej dokážu zvládať aj tie životné situácie, ktorým nerozumejú.

Zároveň sa dotkol aj témy zatvorených kostolov v rámci protipandemických opatrení s tým, že hoci boli zatvorené, dennodenne pribúdali tisícky nakazených. Naznačil aj viaceré šíriace sa dezinformácie v súvislosti s potrebou testovania či očkovania.

„Ako rýchlo dokáže niekto uveriť hlúpostiam, alebo tomu, že genocída ľudstva sa už začala. Kde je rozum v prepojení na katolícku vieru,“ opýtal sa Kuboš. Poukázal preto na dôležitosť spolupráce rozumu s milosťou viery.

Organizátori neočakávali davy

Podľa organizátorov sa nedeľňajšia púť niesla v pokojnej atmosfére a bez úrazov, dodržiavali sa stanovené nariadenia. Niektorým veriacim ale chýbala možnosť spovede priamo na levočskej hore, ktorá v tomto roku pre opatrenia umožnená nebola.

„Neočakávali sme davy, naše predpoklady sa splnili. Zákaz vozidiel je limitujúci faktor. Čo nás ale môže tešiť, je výrazná dominancia duchovnej podstaty levočských pútí. Nevieme, kedy bude možný návrat pred rok 2019, ale predpokladáme, že pokiaľ sa nezhorší pandemická situácia, sezóna potrvá do 31. októbra tohto roka a myslím si, že viacero farností si zorganizuje svoje miestne obecné či mestské púte,“ dodal pre SITA Lapšanský, podľa ktorého bude Mariánska hora duchovne žiť.

Státisíce návštevníkov

Mesto Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska, korene mariánskeho kultu tam siahajú až do 13. storočia. Prvá kaplnka tam bola postavená ešte v roku 1247.

Pútnický kostol na Mariánskej hore posvätil v roku 1922 biskup Ján Vojtaššák. Na baziliku ho v roku 1984 povýšil pápež Ján Pavol II., ktorý sem zavítal 3. júla 1995. Za jeho prítomnosti vtedy išlo o najväčšiu púť, na levočskú horu zavítalo viac ako 650-tisíc pútnikov.

Každoročne prichádzajú na púť státisíce návštevníkov. Vlani bola púť pre pandémiu zrušená, na Mariánskej hore sa uskutočnila len odpustová slávnosť.

Viac k témam: Levočská púť, odpustová slávnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Odpustovej slávnosti v rámci Levočskej púte sa zúčastnilo viac než päťtisíc účastníkov © SITA Všetky práva vyhradené.