Od januára sa zrušilo predkladanie prvých 10 výpisov, občania tak na úradoch ušetrili desaťtisíce eur

Slovensko Správy

27.1.2022 (Webnoviny.sk) – Nový antibyrokratický zákon sa osvedčil už v prvých týždňoch platnosti. V tlačovej správe to tvrdí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré legislatívu vypracovalo.

Od januára sa na základe tohto zákona zrušilo predkladanie prvých 10 potvrdení a výpisov na úradoch. Ľudia tak podľa rezortu ušetrili viac ako 700-tisíc eur.

Na základe zákona sa celkovo zruší 21 výpisov a potvrdení, ktoré občania a podnikatelia už nebudú musieť predkladať úradníkom. Je to doteraz najviac, v predchádzajúcich dvoch antibyrokratických kolách sa zrušilo spolu len polovičné množstvo dokumentov. Od 1. januára tohto roka občania a podnikatelia nemusia predkladať napríklad kópiu rodného listu, sobášneho listu, úmrtného listu, potvrdenie o pobyte, potvrdenie o pridelení IČO, či výpis z centrálneho registra exekúcií.

Vďaka zrušeniu prvých 10 výpisov od 1. januára občania za prvé štyri týždne nemuseli úradom predkladať až 73 520 výpisov a potvrdení.

„Celkovo náš zákon po zrušení všetkých 21 dokumentov ušetrí občanom a podnikateľom vyše 42 miliónov eur ročne,“ zdôraznila vicepremiérka Veronika Remišová.

Viac k témam: Antibyrokratický zákon
Zdroj: Webnoviny.sk – Od januára sa zrušilo predkladanie prvých 10 výpisov, občania tak na úradoch ušetrili desaťtisíce eur © SITA Všetky práva vyhradené.