Ochranné rúška zo Zornice obsahujú strieborné vlákno, k výrobe sa pripojí aj závod Eterna

Slovensko Správy

17.3.2020 (Webnoviny.sk) – Dodávka prvých 20-tisíc antibakteriálnych ochranných rúšok pre Štátne hmotné rezervy (ŠHR) odchádza v utorok z bánoveckej textilnej fabriky Zornica Banko Fashion. Po návšteve textilky to vyhlásil predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Nedávno šili košele

Generálny riaditeľ firmy Igor Maukš potvrdil, že už čoskoro sa k výrobe pripojí aj susedný závod Eterna, čím by denná výroba ochranných rúšok mohla dosiahnuť minimálne 40-tisíc kusov.

Viac k téme Koronavírus

Ešte pred dvoma týždňami sa v bánoveckej textilke šili košele. Pellegrini počas svojej utorokovej návštevy poďakoval vedeniu firmy a samotným šičkám, že dokázali veľmi rýchlo reagovať na situáciu a zmeniť výrobný program.

„Kontrakt pre ŠHR je uzavretý na dodávku 650-tisíc kusov ochranných rúšok, dnes smerovala prvá dodávka s 20-tisíc kusmi do skladov v Slovenskej Ľupči, odkiaľ budú distribuované. Dobrou správou je, že k iniciatíve Zornice sa pripája aj susedný závod, kde je pripravená ďalšia výrobná kapacita s 500 ľuďmi. Som presvedčený, že ak si bánovecká fabrika splní svoje zmluvné povinnosti voči štátu, výroba sa tu nezastaví a budú ochranné rúška vyrábať naďalej pre lekárne a súkromný sektor,“ uviedol premiér.

Materiál obsahuje strieborné vlákna

Zmene výrobného programu predchádzalo získanie potrebných certifikátov a hlavne zabezpečenie dodávky materiálu, z ktorého sa budú rúška vyrábať. „Ide o špičkový materiál, ktorý obsahuje strieborné vlákna, a tak má nielen prvotné ochranné prvky, ale bráni lepšie a aktívnejšie prieniku vírusu do ľudského tela,“ priblížil Maukš.

Užívateľom odporúča zaobchádzať s antibakteriálnym rúškom opatrne, preplachovať ho pri 30-stupňovej teplote s tým, že podľa certifikátu by malo zniesť 200 praní.

Premiér Pellegrini pochválil aj mestá a obce, ktoré sa dokázali dohodnúť s krajčírskymi dielňami a zabezpečiť vo vlastnej réžii rúška pre svojich zamestnancov, ale napríklad aj seniorov.

„Som rád, že som dnes mohol informovať aj prezidenta Slovenskej lekárskej komory o začiatku distribúcie ochranného a zdravotníckeho materiálu cez vyššie územné celky. Bolo vyskladnených postupne takmer 70-tisíc ochranných rúšok, ochranných rukavíc a návlekov primárne pre pacientov, ktorí by mali s touto ochranou vstupovať k lekárovi, aby ho čo najmenej ohrozili,“ dodal Pellegrini.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Ochranné rúška zo Zornice obsahujú strieborné vlákno, k výrobe sa pripojí aj závod Eterna © SITA Všetky práva vyhradené.