Obžalovaný z objednávky vraždy exprimátora Hurbanova zostáva vo väzbe, rozhodol najvyšší súd

Slovensko Správy

15.6.2020 (Webnoviny.sk) – Roman O., ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, ostáva vo väzbe. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Alexandra Važanová, senát NS SR vyhovel sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý rozhodol o prepustení obžalovaného.

Alena Zs. bola údajne sprostredkovateľkou

NS SR totiž u Romana O. konštatoval pretrvávajúce dôvody takzvanej útekovej a kolúznej väzby. „Senát väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil,“ uviedla Važanová.

Podľa obžaloby bol objednávateľom vraždy Roman O., Alena Zs. sprostredkovateľkou a Vladimír M. objednávku prevzal a zadal ju vykonať. V pôvodnom konaní bol v tejto veci právoplatne odsúdený na 25 rokov odňatia slobody Štefan Kaluz, ktorý na obeť strieľal.

Roman O. je momentálne stíhaný väzobne a Vladimír M. je vo výkone trestu odňatia slobody pre inú trestnú činnosť. Alena Zs. je vo väzbe pre vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Strelec objednávateľa neprezradil

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal.

Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil. Alena Zs. v minulosti robila Romanovi O. politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú SBS.

Viac k témam: vražda exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka
Zdroj: Webnoviny.sk – Obžalovaný z objednávky vraždy exprimátora Hurbanova zostáva vo väzbe, rozhodol najvyšší súd © SITA Všetky práva vyhradené.