Obvinenia bývalého šéfa SIS Pčolinského boli vznesené výlučne na dôkazoch od kajúcnikov, tvrdia advokáti

Slovensko Správy

29.5.2021 (Webnoviny.sk) – Obvinenia voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi P. boli vznesené výlučne na základe dôkazov od kajúcnikov. V tlačovej správe to uviedol Márian Bošanský z advokátskej kancelárie USGB, ktorá exriaditeľa SIS zastupuje.

Kancelária tak reagovala na vyhlásenie Prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka. Ten uviedol, že vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika.

Špeciálny prokurátor Peter Kysel uviedol, že výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania.

Podľa advokátskej kancelárie však v prvom skutku bolo vznesené obvinenie výlučne na základe výpovedí bývalého námestníka SIS Borisa B. a bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta M. V druhom skutku bolo obvinenie podľa advokátov vznesené výlučne na základe výpovede expolicajta Martina K.

„Pri druhom skutku, napriek tomu, že všetci traja svedkovia, ktorých uvádza vo svojej výpovedi kajúcnik Martin K., že majú potvrdiť výpoveď kajúcnika, vypovedajú opačne ako vypovedá kajúcnik Martin K. a úplne negujú jeho tvrdenia,“ uviedla advokátska kancelária.

Zároveň dodala, že nerozumie tomu, ako môžu byť dôkazy v prípade spáchania prvého skutku predmetom ďalšieho overovania, keďže pri predmetnom skutku nedošlo od 31.marca k vykonaniu žiadneho overovania, nakoľko neboli už 60 dní vykonané a zadovážené žiadne nové dôkazy okrem tých, ktoré boli získané na základe výpovede Borisa B.

Bývalý riaditeľ SIS je obvinený v dvoch prípadoch korupčnej trestnej činnosti. V súčasnosti je stíhaný väzobne.

Viac k témam: kajucnik, obvinenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Obvinenia bývalého šéfa SIS Pčolinského boli vznesené výlučne na dôkazoch od kajúcnikov, tvrdia advokáti © SITA Všetky práva vyhradené.