Obvinení z pokusu o podplatenie tajomníka Fecka budú stíhaní vo väzbe

Slovensko Správy

19.9.2020 (Webnoviny.sk) – Obvinení Peter Ch. a Miroslav S., ktorí sú obvinení z podplácania štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martina Fecka, budú stíhaní vo väzbe.

Rozhodol o tom v piatok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici.

„Sudca na základe návrhu prokurátora rozhodol o vzatí do väzby 2 osôb, ktoré sú obvinené z prečinu podplácania a zo zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Akcia „Contract“

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v stredu 16. septembra na viacerých miestach v Bratislave v akcii „Contract“ v súvislosti s rozsiahlou korupčnou trestnou činnosťou.

Počas akcie zadržali Petra Ch. a Miroslava S. a obvinili ich z podplácania a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

„Obvinení sa mali skutku dopustiť ako spolupáchatelia. Mali sa pokúsiť podplatiť štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému mu mali sľúbiť päť percent z hodnoty projektu, alebo 60-tisíc eur v hotovosti,“ uviedla polícia, podľa ktorej hrozí obvineným v prípade dokázania viny za podplácanie trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti sedem až 12 rokov.

K odovzdaniu úplatku nedošlo

V tomto prípade podľa polície ide o Centrálny údajový repozitár Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (UKSÚP) v rámci projektu „Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP – komplexný projekt pre manažment údajov“ v hodnote 1 497 614 eur.

„Štátny tajomník Martin Fecko s políciou spolupracoval a k odovzdaniu úplatku nedošlo,“ informovala polícia.

Viac k témam: akcia „Contract“, korupcia, úplatky, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Obvinení z pokusu o podplatenie tajomníka Fecka budú stíhaní vo väzbe © SITA Všetky práva vyhradené.