Obec Bystrá v okrese Brezno uvažuje o zvýšení dane za ubytovanie, jej výber klesol pre COVID-19

Slovensko Správy

23.8.2021 (Webnoviny.sk) – Obec Bystrá v okrese Brezno, ktorá leží na úpätí Nízkych Tatier, uvažuje o zvýšení dane za ubytovanie. Ako pre agentúru SITA uviedol starosta obce Marian Alberty, dôvodom sú stúpajúce náklady na čistotu, údržbu a propagáciu obce.

Obec sadzu tejto dane naposledy menila v roku 2013, keď ju zdvihli z 0,50 eura na súčasných 0,70 eura za osobu na noc.

Vybrané peniaze neprejedia

V roku 2020 obec na dani z ubytovania vybrala 24 716,30 eura, pričom táto suma oproti roku 2019 klesla, lebo ju ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19.

„Do doby COVIDu bol trend výberu dane stúpajúci,“ doplnil starosta s tým, že obec vybrané prostriedky využíva na údržbu a skvalitnenie verejných priestranstiev, na propagáciu obce a regiónu, na organizovanie kultúrnych podujatí a podobne.

Centrum cestovného ruchu

V obci funguje obojstranná spolupráca samosprávy hlavne s väčšími ubytovateľmi, ako sú hotely a penzióny. „Zlepšiť je potrebné spoluprácu s malými ubytovateľmi,“ konštatoval Alberty.

Bystrá je centrom cestovného ruchu na južnej strane Nízkych Tatier. Bystrianska dolina je súčasťou Národného parku Nízke Tatry. Ubytovacia kapacita v obci Bystrá a Bystrianskej doline je podľa webovej stránky obce približne 2 000 lôžok.

Viac k témam: daň za ubytovanie, dane, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Obec Bystrá v okrese Brezno uvažuje o zvýšení dane za ubytovanie, jej výber klesol pre COVID-19 © SITA Všetky práva vyhradené.