Nový poradca premiéra Johnsona propaguje eugeniku a tvrdí, že černosi majú nižšie IQ

Správy Svet

17.2.2020 (Webnoviny.sk) – Andrew Sabisky, nový poradca britského premiéra Borisa Johnsona, je propagátorom eugeniky, teórie o vyšľachtení „nadľudí“, ktorá patrí k pilierom nacistickej ideológie, a vyhlasuje, že černosi majú nižšie IQ ako belosi.

S týmito zisteniami prišli britské médiá po tom, ako sa pozreli na jeho pôsobenie a vyjadrenia na sociálnych sieťach. Čo je najšokujúcejšie, úrad britského premiéra sa napriek žiadostiam novinárov odmietol k názorom nového Johnsonovho poradcu vyjadriť a odsúdiť ich.

Členovia vlády sa nechceli vyjadriť

Johnsonov hovorca reagoval len vyjadrením, že „premiérove názory na širokú paletu tém sú všeobecne známe a zdokumentované“.

Nie je úplne jasné, ktoré témy a aké názory tým myslel, keďže aj Johnsonove vyjadrenia k viacerým témam boli v minulosti minimálne kontroverzné.

K prípadu sa v pondelok nechceli vyjadrovať ani členovia Johnsonovej vlády. Minister životného prostredia George Eustice napríklad pre spravodajskú televíziu Sky News vyhlásil, že „ide o otázku pre Dominica Cummingsa a pre Downing Street (sídlo premiéra – pozn. SITA)“.

Cummings je hlavným Johnsonovým poradcom a zároveň je ako strojca kampane za vystúpenie Británie z EÚ všeobecne považovaný za hlavného vinníka brexitu. Nový Johnsonov poradca Sabisky patrí práve do okruhu Cummingsových ľudí.

Kontroverzné slová o černochoch

Sabisky v roku 2014 na viacerých miestach na internete, a predovšetkým na stránke svojho ideového súputníka Cummingsa, propagoval myšlienku povinnej antikoncepcie pre chudobných a vysvetľoval, že takéto opatrenie by bolo „prevenciou proti permanentnej tvorbe spodiny“.

Na viacerých miestach Sabisky propagoval teóriu, že černosi majú údajne v priemere nižšie IQ ako belosi.

„Existujú nepriestrelné dôvody na to, aby sme sa mohli domnievať, že veľmi signifikantné rozdiely v inteligencii sú do veľkej miery – a takmer výlučne – genetickej povahy, hoci ich rozsah je samozrejme veľmi vážnym subjektom akademickej debaty,“ písal nový poradca britského premiéra.

Vyjadril sa aj k ženskému športu

Na Twitteri sa v roku 2019 „blysol“ aj vyjadrením, podľa ktorého je ženský šport oproti tomu mužskému úplne o ničom:

„Vždy na rovinu hovorím, že ženský šport je porovnateľný skôr s paraolympiádou ako s mužským športom,“ napísal Sabisky.

„Nemôžem uveriť, že Downing Street odmietlo komentovať Andrewa Sabiského. Pre jeho názory nesmie byť vo vláde žiadne miesto,“ reagovala na túto kauzu v pondelok Caroline Nokes, poslankyňa za Johnsonovu Konzervatívnu stranu.

Na odvolanie Sabiského vyzvali Johnsona aj tri najsilnejšie opozičné subjekty – Labouristická strana, Liberálni demokrati a Škótska národná strana (SNP).

Viac k témam: Brexit, britská vláda, eugenika, sociálne siete
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový poradca premiéra Johnsona propaguje eugeniku a tvrdí, že černosi majú nižšie IQ © SITA Všetky práva vyhradené.