Nový kultúrny semafor začne platiť od pondelka, v čiernej fáze sa na podujatia dostanú len plne zaočkovaní

Slovensko Správy

12.8.2021 (Webnoviny.sk) – Nový kultúrny semafor bude platiť od pondelka 16. augusta. Vyplýva z neho, že v poslednej, čiernej fáze budú povolené iba kultúrne akcie pre plne zaočkovaných. Aktualizované znenie odsúhlasil na svojom večernom rokovaní vo štvrtok 12. augusta vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO).

Viac o téme: Koronavírus

Schválený semafor pre kultúrne podujatia nadväzuje na všeobecný COVID automat. Okrem divadelných a audiovizuálnych predstavení či koncertov rieši aj osobitné podmienky školských predstavení. Tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia sa budú naďalej riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí.

Čierna fáza – III. stupeň ohrozenia

Podľa schváleného semaforu sú v III. stupni ohrozenia, teda v čiernej fáze, povolené len podujatia pre kompletne zaočkovaných (KZ) s kapacitou návštevníkov v interiéri či exteriéri maximálne do 100 ľudí.

Podujatia pre osoby, ktoré sú očkované, testované alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 180 dní (OTP), sú zakázané.

Bordová fáza – II. stupeň ohrozenia

Od bordovej fázy sú podujatia pre KZ bez limitu a povoľujú sa aj podujatia pre OTP. V tomto II. stupni ohrozenia sa môžu konať podujatia iba na sedenie.

Kapacita môže byť zaplnená na 50 percent s tým, že v interiéri môže byť maximálne 150 a v exteriéri 200 ľudí.

Červená fáza – I. stupeň ohrozenia

Od I. stupňa ohrozenia, v červenej fáze, je kapacita podujatí pre OTP naďalej 50 percent, no maximálne 250 ľudí v interiéri a 500 v exteriéri. Povoľujú sa aj akcie pre tzv. „základ“, čo zahŕňa všetky osoby bez ohľadu na očkovanie, prekonanie choroby či testovanie. Ide len o podujatia na sedenie, kde kapacita môže byť zaplnená na 50 percent a v interiéri či exteriéri môže byť maximálne 50 ľudí.

Oranžová fáza

V oranžovej fáze označenej ako Ostražitosť je kapacita pre OTP naďalej 50 percent, ale počet ľudí pre interiér sa zvýšil na 500 a exteriér na 1 000.

Pre „základ“ je pri podujatí na sedenie povolené zaplniť 50 percent kapacity a maximálne 250 ľudí v interiéri a 500 v exteriéri. Pri podujatí na státie platí zaplnenie do 50 percent kapacity, no maximálne v interiéri 50 a v exteriéri 100 ľudí.

Zelená fáza – monitorovacia

V monitorovacej zelenej fáze je kapacita podujatí pre OTP v interiéri 2 500 ľudí a v exteriéri 5 000 ľudí. Pre „základ“ je kapacita v interiéri 500 a pre exteriér 1 000 osôb.

Školské predstavenia

Predstavenia pre školy sú povolené od bordovej fázy, no musia sa konať mimo školského územia a účinkujúci musia byť plne zaočkovaní. Vo fáze ostražitosti už nemusia byť účinkujúci plne zaočkovaní, ale predstavenie musí byť mimo školského územia.

V zelenej fáze – monitoring je predstavenie možné aj na území školského zariadenia, ale s plne zaočkovanými účinkujúcimi.

Pri všetkých fázach je v platnosti zamedzenie fyzickej kontaktnej interaktívnej práce s publikom. Všetci návštevníci musia mať pri vstupe a pobyte v mieste podujatia prekryté horné dýchacie cesty napríklad rúškom či respirátorom v zmysle aktuálne platného nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb, ktorí sú na podujatí. U účinkujúcich bez rúšok či respirátorov sa v zelenej fáze iba odporúča, no od oranžovej fázy sa požaduje COVID pass. V poslednej čiernej fáze sa vyžaduje COVID pass u všetkých zamestnancov.

Viac k témam: COVID automat, Koronavírus, kultúrne podujatia, Pandémia, pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový kultúrny semafor začne platiť od pondelka, v čiernej fáze sa na podujatia dostanú len plne zaočkovaní © SITA Všetky práva vyhradené.