Nová súdna mapa nie je po vôli justičným zamestnancom, sudcovia sa pripravujú na protest

Slovensko Správy

12.10.2021 (Webnoviny.sk) – Sudcovia a zamestnanci súdov z obvodu Krajského súdu v Bratislave, teda Krajského súdu a siedmich okresných súdov sa v stredu 13. októbra o 9:30 opätovne zhromaždia pred budovou Ministerstva spravodlivosti SR.

Ako informoval hovorca Bratislavských súdov Pavol Adamčiak, v danom čase sa uskutočnia rozporové konania k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape vznesené krajskými a okresnými súdmi v SR.

Podľa justičných zamestnancov sa predmetné rozporové konania k desiatkam vznesených pripomienok konajú v krátkych časových intervaloch od ich doručenia na Ministerstvo spravodlivosti SR, z čoho vyplýva, že oboznámenie sa s nimi nemohlo byť zo strany ministerstva plnohodnotné.

Protestovať budú pred jednotlivými súdmi

„Prítomnosťou pred budovou Ministerstva spravodlivosti SR chcú sudcovia a zamestnanci súdov vyjadriť svoj nesúhlas s postupom Ministerstva spravodlivosti SR vo vzťahu k vyhodnoteniu vznesených pripomienok k návrhu novej súdnej mapy a k ignorovaniu požiadaviek súdov, sudcov a zamestnancov jednotlivých súdov,“ uvádza sa vo vyhlásení justičných zamestnancov.

Zároveň by v stredu aj zamestnanci iných súdov na Slovensku mali vyjadriť svoj nesúhlas s navrhovanou reformou súdnej mapy zhromaždením pred budovou svojho súdu.

Najviac pripomienok bolo k sídlam

V pondelok 5. októbra sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie k novým návrhom reformy súdnej mapy. Najviac subjektov pripomienkovalo zákon o nových sídlach a obvodoch okresných súdov. Vzniesli celkovo 164 pripomienok z toho zásadných bolo 103.

K návrhu nových sídel a obvodov krajských súdov vzniesli celkovo 131 pripomienok z toho zásadných 86. Návrh zákona o zriadení Mestského súdu Bratislava pripomienkovali subjekty celkovo 69-krát a z toho vzniesli 28 zásadných pripomienok. V rámci medzirezortného pripomienkového konania vzniesli aj 61 pripomienok k zriadeniu Metského súdu Košice. Zásadných bolo 23 pripomienok.

Pripomienky k návrhom vzniesla napríklad Generálna prokuratúra SR, množstvo krajských a okresných súdov, samosprávy, ministerstvá, Najvyšší súd SR či Slovenská advokátska komora.

Viac k témam: Justícia, Protest, Reforma justície, Súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Nová súdna mapa nie je po vôli justičným zamestnancom, sudcovia sa pripravujú na protest © SITA Všetky práva vyhradené.