Nezaočkovaní ľudia by mali vypnúť sociálne siete a zapnúť mozog, odkazuje prezident Zelenskyj

Správy Svet

30.10.2021 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvateľov, aby sa dali čo najrýchlejšie zaočkovať proti koronavírusu. Učinil tak po tom, ako počet prípadov ochorenia COVID-19 dosiahol v piatok ďalší negatívny rekord.

Viac o téme: Koronavírus

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva informovalo o 26 870 nových prípadov, čo predstavuje najvyššie číslo od vypuknutia pandémie. Pribudlo i 648 úmrtí, čím sa počet obetí ochorenia COVID-19 na Ukrajine zvýšil na 66 852.

Pomalá vakcinačná kampaň

Podobne ako v niekoľkých ďalších európskych štátoch, aj na Ukrajine úrady pripisujú nárast infekcií a úmrtí pomalej vakcinačnej kampani. Na 41-miliónovej Ukrajine dosiaľ úplne zaočkovali iba približne 16,4 % populácie, čo je najnižšia úroveň v Európe po Arménsku (sedem percent). Ukrajinci pritom majú možnosť vybrať si medzi viacerými vakcínami – Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Sinovac.

S nárastom infekcií sa skeptické postoje ukrajinského obyvateľstva začali meniť. Mnohí Ukrajinci priznali, že boli dezinformovaní konšpiračnými teóriami o vakcínach, ale teraz, keď sa situácia vyostruje, zvolili rozumnejší prístup.

Spôsob na zabránenie kolapsu

„Dôrazne vás žiadam, aby ste vypli sociálne siete a zapli mozog. Jediný spôsob, ako zabrániť kolapsu, je zvýšiť podiel zaočkovaných ľudí,“ odkázal Ukrajincom prezident Zelenskyj. Do lietadiel, vlakov a diaľkových autobusov sa navyše odteraz vyžaduje potvrdenie o očkovaní alebo negatívny test.

Reštriktívne opatrenia však spôsobili rozmach falošných potvrdení. Zelenskyj ešte minulý týždeň vyhlásil, že bude bojovať proti takýmto praktikám. Ukrajinská polícia podozrieva pracovníkov v najmenej 15 nemocniciach naprieč celou krajinou z vydávania falošných očkovacích certifikátov.

Tie sa údajne predávajú v prepočte za asi 85 až 250 eur a existuje dokonca aj falošná verzia vládnej digitálnej aplikácie s už nainštalovanými falošnými certifikátmi. Medzičasom už vypátrali muža, ktorý vytvoril túto falošnú aplikáciu. Námestník ministra vnútra Jevgen Jenin zverejnil fotografiu podozrivého s tým, že má možnosť sa vykúpiť, ak bude pracovať pre ministerstvo.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Nezaočkovaní ľudia by mali vypnúť sociálne siete a zapnúť mozog, odkazuje prezident Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.