Nestlé podpísalo Európsky pakt o plastoch. Do budúcnosti bez odpadu investuje 1,9 miliardy eur

Slovensko Správy

6.3.2020 (Webnoviny.sk) – Dnes sa spoločnosť Nestlé pripojila k Európskemu paktu o plastoch. Pakt je v súlade s ambíciami spoločnosti dosiahnuť záväzok 100 % recyklovateľných alebo opakovane použiteľných obalov a do roku 2025 znížiť používanie čistých plastov o tretinu. Nestlé tiež prednedávnom oznámilo zámer investovať 1,9 mld. eur do rozvoja obehovej ekonomiky na plasty.

„V priebehu ostatných päťdesiatich rokov došlo k dramatickému zvýšeniu využívania plastov. To je potrebné zmeniť. Preto sme uvítali možnosť podpísať Európsky pakt o plastoch. Našim spoločným cieľom je prechod na obehové hospodárstvo, a to zlepšením zberu, triedenia a recyklácie na Slovensku, v Česku a aj v celej Európe. Už teraz vyrábame napríklad fľaše pre niektoré naše značky len z použitých plastov. Chceme zabezpečiť, aby všetky naše obaly mohli byť recyklované a aby obaly vyrobené z recyklovaných plastov boli zároveň vhodné na opätovné použitie v potravinárskom sektore,“ hovorí Vratislav Janda, riaditeľ pre korporátne záležitosti Nestlé Česko a Slovensko.

Európsky pakt o plastoch, iniciovaný Francúzskom a Holandskom, má jediný cieľ: urýchliť prechod k obehovej ekonomike plastov. Pakt združuje popredné spoločnosti, mimovládne organizácie a štáty, ktoré sa zaviazali k dosiahnutiu nasledovných spoločných cieľov do roku 2025:

Zníženie spotreby plastových výrobkov a obalov vyrobených z primárnej suroviny najmenej o 20%,
Zvýšenie kapacity zariadení pre zber a recykláciu plastových obalov v Európe najmenej o 25%,
Zvýšenie podielu recyklovaných plastov v obaloch v priemere najmenej na 30%.

Výzva pre potravinársky sektor

Využitie recyklovaných plastov v potravinárstve je dnes veľmi obmedzené. Hlavným problémom je, že väčšina súčasných recyklovaných plastov nie je vhodná na balenie potravín. Zároveň je v súčasnosti ekonomicky výhodnejšie vyrábať plastové obaly z primárnej suroviny než používať recyklované. V snahe nájsť riešenie Nestlé nedávno vyčlenilo až 1,9 miliardy eur na rozvoj obehovej ekonomiky s plastmi. Čiastka bude využitá na financovanie fondu pre startupy vyvíjajúce nové obalové riešenia, na výrobu recyklovaných obalov vhodných na potravinárske účely a na rozvoj trhu s recyklovanými plastmi, aby sa výroba týchto plastov stala rentabilná. Do roku 2025 bude Nestlé dotovať ich výrobu sumou 1,3 mld. eur.

Zníženie plastov v praxi – NESCAFÉ bez obalu

Znížiť využívanie plastov sa snaží Nestlé už teraz. V súčasnosti napríklad testuje systém bez obalu pri krmive pre domácich miláčikov Purina PetCare a pri rozpustnej káve Nescafé. Výrobné závody na Slovensku a v Čechách tiež počítajú s úsporou 20 ton plastov ročne. V pláne je napríklad stenčiť obal na tyčinke Margot a ďalšie opatrenia.

Informačný servis

Viac k témam: Európsky pakt o plastoch, Nestlé, plasty, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nestlé podpísalo Európsky pakt o plastoch. Do budúcnosti bez odpadu investuje 1,9 miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.