Nemecký regulátor zakázal ruskej televízii RT vysielať v nemčine, rozhodnutie chcú napadnúť na súde

Správy Svet

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Nemecký mediálny regulátor rozhodol, že ruský štátny vysielateľ RT musí prestať s vysielaním nemeckojazyčných programov v krajine. Podľa neho nemá potrebné povolenie.

Komisia pre udeľovanie povolení a dozor (ZAK), ktorá rozhoduje o žiadostiach súkromných organizácií o celoštátne vysielanie v Nemecku, uviedla, že pre RT DE nikto neurobil ani nepovolil žiadnu žiadosť a televízia nemá ani „žiadne iné povolenie, ktoré je legitímne podľa európskeho práva“.

YouTube zrušil dva kanály RT

RT DE začala vysielať svoje programy prostredníctvom rôznych kanálov, vrátane webstránky a satelitu, v polovici decembra. Poukázala pritom na svoju srbskú licenciu, ktorá platí do roku 2029.

Nemeckí regulátori následne začali v tejto súvislosti konanie. RT DE sa vyjadrila, že jej vysielanie je v súlade s európskym právom a rozhodnutie nemeckého regulačného orgánu napadne na súde.

V spojitosti s RT DE panuje už niekoľko mesiacov napätie medzi Nemeckom a Ruskom. V septembri služba YouTube zrušila dva nemecké kanály RT pre údajné šírenie dezinformácií o koronavíruse, čo viedlo k hrozbám zo strany Ruska, že podnikne odvetné kroky.

Nepochodili ani v Luxembursku

Vlani Luxembursko zamietlo žiadosť RT o licenciu na vysielanie jej nemeckojazyčnej služby prostredníctvom satelitu.

Tamojšie úrady rozhodli, že Luxembursko nie je správnou jurisdikciou na rozhodnutie o žiadosti, pretože nemecká služba RT sídli v Berlíne a významná časť jej pracovnej sily je v Nemecku.

Viac k témam: televizne vysielanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecký regulátor zakázal ruskej televízii RT vysielať v nemčine, rozhodnutie chcú napadnúť na súde © SITA Všetky práva vyhradené.