Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať výbuchy, ktoré poškodili plynovody v Baltskom mori

Správy Svet

10.10.2022 (Webnoviny.sk) – Nemecká prokuratúra začala v pondelok vyšetrovanie podozrenia zo sabotáže dvoch plynovodov Nord Stream vybudovaných na prepravu ruského plynu do Nemecka popod Baltské more.

Podmorské explózie, pravdepodobne spôsobené stovkami kilogramov výbušnín, koncom septembra poškodili plynovody Nord Stream 1 a 2 na štyroch miestach južne od Švédska a Dánska a viedli k obrovským únikom metánu do medzinárodných vôd v Baltskom mori.
Únik plynu na Nord Stream 1 a 2 spôsobili detonácie, podľa všetkého ide o ruskú sabotáž
Nemeckí federálni prokurátori, ktorí vyšetrujú prípady národnej bezpečnosti, oznámili, že začali vyšetrovanie proti neznámym osobám pre podozrenie z úmyselného spôsobenia výbuchu a protiústavnej sabotáže.
Švédi uzavreli oblasť v okolí únikov z plynovodov v Baltskom mori, vyšetrujú podozrenie na vážnu sabotáž
Prokuratúra uviedla, že existuje dostatok dôkazov o tom, že potrubia boli poškodené najmenej dvoma úmyselnými výbuchmi, a cieľom ich vyšetrovania je pomôcť identifikovať páchateľa alebo páchateľov, ako aj možný motív.
Švédi vyslali špeciálne plavidlo do oblasti, kde unikal plyn z potrubí Nord Stream
Nemecké vyšetrovanie nadväzuje na vyšetrovanie vo Švédsku. Tamojší prokurátor minulý týždeň uviedol, že na mieste boli zaistené dôkazy.

Viac k témam: Nord Stream
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecká prokuratúra začala vyšetrovať výbuchy, ktoré poškodili plynovody v Baltskom mori © SITA Všetky práva vyhradené.