NCZI poslalo Covid passy zosnulým

Slovensko Správy

12.7.2021 (Webnoviny.sk) – Národné centrum zdravotníckych informácií poslalo SMS s Covid passom aj obetiam pandémie. Ich rodiny sú v šoku.

Viacerí pozostalí po obetiach Covid-19 dostali SMS správu, ktorá prišla na meno ich zosnulých blízkych. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zasielalo koncom júna COVID-19 PASS, ktorý má slúžiť na vyžiadanie Digitálneho COVID preukazu EÚ o vakcinácii, vykonaní testu alebo prekonaní ochorenia. Medzi adresátmi boli aj ľudia, ktorí ochoreniu podľahli.

Keď mi prišla SMS s osobným číslom na meno mamy, ktorá zomrela počas vrcholiacej druhej vlny pandémie, myslela som, že zle vidím. Ostala som nepríjemne prekvapená,“ vraví Lucia Ďurajková, dcéra jednej z obetí Covid-19.

OZ Skutočné obete, ktoré združuje pozostalých, eviduje viacero takýchto skúseností. SMS s Covid passom doručili napríklad aj rodinám, ktorí prišli o príbuzného pred viac ako pol rokom. Pred týždňom zaslalo OZ Skutočné obete NCZI otázky ku tomuto problému, inštitúcia však dodnes nezareagovala.

Verejne žiadame NCZI, aby si dalo do poriadku svoje databázy. Pýtame sa, sú obete Covidu-19 vedené v evidencii NCZI stále ako žijúce osoby? Ako je to možné? Považujeme za absurdné, že inštitúcia, ktorá denne zverejňuje počty zosnulých na koronavírus, posiela traumatizovaným rodinám osobné Covid passy mŕtvych s výzvou na ich uchovanie, a to aj mesiace po ich tragickej smrti. Na rozdiel od živých, ktorých vidíme v médiách a ktorí sa boria s problémami, aby im Digitálny Covid preukaz EÚ fungoval, naši najbližší potvrdenie o prekonaní ochorenia, teste či vakcinácii skutočne nepotrebujú, je to cynické,“ povedala Lenka Straková z OZ Skutočné obete.

OZ Skutočné obete vyzýva NCZI, aby si bezodkladne očistilo databázy od zosnulých obetí a aby sa rodinám za takéto technické a manažérske zlyhanie verejne ospravedlnilo.

Informačný servis

Viac k témam: COVID pas, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – NCZI poslalo Covid passy zosnulým © SITA Všetky práva vyhradené.